inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. november 3., szerda

.BUD lesz Budapest saját domain végződése!?

Új domain nevek, új lehetőségek

A domain nevek kiosztásáért felelős szervezet, az ICANN részleges liberalizációt vezet be a felső szintű domainek területén. A tervek szerint gyakorlatilag bármilyen, legfeljebb 64 karakter hosszú betű kombináció regisztrálható lesz végződésként.

Számos nagyvároshoz vagy földrajzi területhez kapcsolódó cég vagy konzorcium is jelezte már saját domaintérre való igényét. Róma, London, Berlin, Párizs, Barcelona, "Bajorország" és a Szár-vidék is saját internetes azonosító használatával akarja az ott élőket és tevékenykedőket megkülönböztetni.

A magyar dotbud konzorcium szintén lecsapva az új lehetőségre egy budapesti közösség számára létrehozandó végződést, a .bud bevezetését szeretnék kérni.

A jelenleg működő végződések négy csoportba sorolhatóak
• országkódos tartományok (.hu Magyarország, .sk Szlovákia, .ro Románia)
• globális tartományok (.com, .net, .org)
• tematikus tartományok (.aero - légügyi szektornak, .travel - utazási átazatnak, .museum - múzeumok részére)
• nemzetiségi vagy etnikumhoz tartozó tartományok (.cat - katalán közösség)

Több érdekcsoport határozott úgy, hogy saját végződés bevezetését kezdeményezi.
Igy várható lesz például .afrika, vagy a meleg közösség számára kiosztandó .gay vagy a szállodák számára fenntartott .hotel, és a környezetvédők számára a .green végződés is. A bevezetés előtt álló végződéseket gyűjtő newTlds.tv oldal adatai szerint több mint 120 végződés bevezetésre van érdeklődés.

A jelentkezőknek pályázat keretében kell alátámasztaniuk az általuk bevezetni kívánt domain tartomány piaci megalapozottságát. Az üzleti terv és a pályázó(k) szakmai elkötelezettségének, elismertségének átvizsgálása után dönt az ICANN arról, hogy mely új végződések bevezetését támogatja.
Sikeres pályázat esetében 2012 elején vehetőek majd használatba a .bud doménnevek.

Mit ígér ezért a dotBud konzorcium?

• Gyors regisztrációt (Nem kell várakozni, ha már foglalt a domainnév- természetesen szerintem csak addig míg kellően népszerű nem lesz)
• Internetes ügyintézést
• Kedvezőbb domain név lehetőség

Mennyibe is kerül a .bud név?

Sajnos még nem tudható, de az már biztos, hogy a .hu domain nevekkel verseny képes lesz. Amennyiben egy ismert közösségi portál, facebook bud rajongói tagja vagy, abban az esetben az ismeretlen árból 50% kezdeményben részesülsz, természetesen csak az első bud domain névnél.

Összegezve a kezdeményezés jó, legyünk könnyebben, többféle képen elérhetők, de bud – pajtás szócska szerintem nem a legkedvezőbb választás.

Hivatkozva: index.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése