inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. november 3., szerda

A 3D-s jövő


Amíg fiatalkorunkban a háromdimenziós világ a mozikban volt sláger, ma már egyes televíziók is képesek erre sőt a jövő azt mutatja, hogy már 3D kamerával vesszük fel a családi eseményeket.

Az első kereskedelmi forgalomban kapható 3D tévéket már tavaly bemutatták, de igazán csak az idén állt rá a piac erre a technológiára, és elképzelhető hogy a piac tizenhétmilliárd dollárossá fejlődhet 2018-ra és 2013 után már el fog terjedni a világon a 3D tévé, nagyjából hasonló ütemben, mint az lcd-tévéknél láttuk néhány éve.

A még kialakulóban lévő piacból a Samsungnak sikerült a legnagyobb szeletet kihasítania, egyes adatok szerint a piacnak például jóval több mint kétharmada a cégé.

A 3D tévéket egyelőre csak szemüveggel lehet nézni, nincs még olyan technológia, melynél szemüveg nélkül is élvezhető képet kapnánk, persze már most is kísérleteznek szemüveg nélkül nézhető 3D tévékkel, többet be is mutattak a berlini IFA-n. Ezek azonban csak bizonyos szögből élvezhetőek, ráadásul nem éles a kép, nem élvezhetőek a filmek.

Egyelőre alig van 3D tartalom, és ez nemcsak Magyarországra igaz, hanem az egész világra. A 3D tévé-tulajdonosok egyelőre csak három-négy film közül válogathatnak itthon, a műholdvevővel rendelkezők találhatnak egy-egy 3D csatornát.

A berlini IFA kiállításon elhangzottak szerint a 3D-s televízió világot a játékipar fogja felkapni, illetve már ki is lehetett próbálni az első 3 dimenziós felvételeket készítő fényképezőgépeket és videókamerákat is.


Felhasznált cikk: A 3D már a spájzban van

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése