inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. november 1., hétfő

Befalazott pendrive- ok a New Yorki utcákon



Néhány éve Magyarországon is közkedvelt volt a „Veszíts el egy könyvet!” elnevezésű kezdeményezés, amely akkor az olvasást hivatott népszerűsíteni. Ehhez hasonlatos, ám még kezdeti stádiumban lévő próbálkozás most New York utcáit keríti hatalmába, mindez egy brémai fiatalembernek köszönhető…

A meglepő és olykor mulatságos ötleteiről is elhíresült Aram Bartholl újabb fába vágta a fejszéjét: New York egyes utcáin a falakba USB-s tárolókat rejtett el, ezeknek pedig az a célja, hogy egyfajta „offline P2P- fájlmegosztást” tegyenek lehetővé.

A német, eredetileg építészként végzett Barthollról köztudott, hogy főként a digitális és a való világ között fennálló kapcsolatok keltik fel az érdeklődését, ennek fényében szervez figyelemfelkeltő akciókat, és az intermedialitást fürkésző munkásságát több neves nemzetközi szervezet is díjjal honorálta.

Titkos üzenet…

A projekt a „Dead Drops” elnevezést viseli magán, a dead drops angol nyelven egy olyan titkos helyet takar, ahol két személy anélkül hagyhat egymásnak üzenetet, hogy mások tudomást szereznének róla. Ha felidézzük ifjúkori filmélményeinket, példát is találunk erre a különleges üzenetküldési megoldásra: az Abigél című alkotásban a főszereplőt egy szobornál várta a magánjellegű üzenet.

Töltő pontok a Nagy Almában

Bartholl arra szeretné rábírni az embereket, akik részt vesznek a projektben, hogy sétáljanak el a kijelölt pontokra természetesen a laptopjuk társaságában, majd aztán töltsenek fel és le tartalmakat, mindezt név nélkül. Egyelőre öt helyen lehet New Yorkban a falba ágyazott tárolók adta lehetőséggel élni, de Bartholl blogja szerint ezt még bőven überelni fogják, hiszen nem sokára több amerikai nagyvárosban is felbukkannak majd a befalazott csatlakozók, és hamarosan egy kampány is kezdetét veszi, amelyben videó és szöveges magyarázat segítségével instruálják azokat, akik szívesen töltögetnének szabad téren.


Forrás: IT café

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése