inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. november 4., csütörtök

A Google Street View megosztja a világot

A Google új alkalmazása, a Street View korbácsolja hónapok óta világszerte a kedélyeket. Ellentétesek a visszajelzések a kezdeményezésre: akadt olyan község, amely tortát sütött a megalakulásuk tiszteletére, viszont egy teljes észak-németországi falu nemet mondott a részvételre a Google nagyfelbontású, utcanézetekkel bővített térképén.

A szolgáltatásban eddig a Google-autók kameráival felvett képeket láthatták a felhasználók, újabban azonban már a felhasználók által feltöltött képeket is hasonló módon jeleníti meg. A felhasználók képei adott esetben részletesebbek lehetnek, esetleg teljesen más szögből mutatják az adott épületet, a fotósok olyan helyekre is eljuthatnak, ahová a Google-autók nem.


Bár a Street View-ban megjelenő arcokat és a rendszámokat kitakarják, de Jóri András adatvédelmi biztos szerint ez még nem elég. Az adatvédelmi aggodalmak miatt több országban -köztük hazánkban is- letiltották a fotózást, illetve kérték a már meglévő anyagot felülvizsgálatát.

Németország

A virtuális sétákat kínáló Street View-t Németországban idén szeptemberben tervezték elérhetővé tenni. A megvalósítás azonban az adatvédelmi biztos tiltakozása miatt nem jött létre időben. Október végén Andreas Türk, a német Street View termékmenedzsere bejelentette, hogy az érintett háztartások közül kevesebb, mint 3 %, körülbelül 244 ezer lakás tulajdonos kérte a céget, hogy a tulajdonukról készített képen bizonyos elemeket homályosítsanak el. A Google 2009 április óta biztosít lehetőséget a tiltó kérelmek benyújtására, utóbbi időben már nem csak levélben, hanem e-mailben is kérhetik a személyes adatokat sértő képek elhomályosítását. A termékmenedzser hozzátette, hogy igyekeznek minél gyorsabban elhomályosítani az érintett felvételeket, ám ez egy hosszadalmas folyamat. A későbbiekben felmerülő problémák megoldására az alkalmazásban is elhelyzetek egy eszközt, melynek segítségével a továbbiakban is lehet jelezni az észrevételeket. Ha a Google végrehajtja a kért törléseket, akkor nem lesz akadálya a szolgáltatás év végi elindításának.

Olaszország

A mediterrán országban sem lelkesedtek a Street View alkalmazásért, a hatóságok elrendelték, hogy a Google jelölje meg a felvételeket készítő járműveket. A Google-nak három nappal korábban a honlapjukon, egy helyi újságban és rádión is nyilvánosságra kell hozni, merre fognak járni a Street View-autóik. Egészen pontosan meg kell adni az útitervet, melyik város, melyik kerületében fognak járni az autók. Az olaszországi személyes adatok védelmével foglalkozó hivatalának elnöke azzal indokolta a döntést, hogy néhány helyi önkormányzattól olyan híreket kaptak, hogy tüntetésre készülnek a lakosok.
A Google nem nyilatkozott a legújabb szabályozás részleteiről, de annyit elmondtak, hogy folyamatos kapcsolatban állnak a hatóságokkal a személyes adatok védelme érdekében és tájékoztatják a lakosságot az autók helyzetéről.


A tiltakozások ellenére úgy tűnik a Google nem hagyja magát, mindent elkövet, hogy meggyőzze a lakosságot szándékai tisztaságáról. A kért törléseket kérdés nélkül teljesíti, akár a már meglévő anyagokat is újravizsgáltatja. Az alkalmazás világméretű prezentálása ugyan csúszott, de a fejlesztők szerint nem kell már sokat várni, és hódító útjára indul a világméretű virtuális séta.


Forrás: Tech Blog, ITcafé, SG.hu, Profitline.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése