inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. november 3., szerda

Új keresőmotor a piacon: elindult a Blekko

2010. november 2-án, kedden indult el a Blekko keresőmotor béta verziója. A Blekko biztonságosabb keresést ígér vetélytársainál: kiszűri a spameket, a hamis anyagokat és a káros tartalmakra mutató oldalakat a találatok közül, előnyben részesítve a minőségi webhelyeket.

Keresés a felhasználók segítségével

A Blekko egy egyszerű eszközre, a Slashtag technológiára alapozza működését. A rendszer minden egyes keresést előre meghatározott kategóriákba rak – kulcsszavak, azaz tagek segítségével. A kategóriákat regisztrált felhasználói csoportok hozzák létre, de ők határozzák meg azt is, hogy mely honlap kerülhet ezekbe bele (a munka egy részét azután automatikusan végzi a rendszer).


A nyáron tartott zárt bétatesztelésen az eredeti hét fő kategóriához (egészség, oktatás, autók, gazdaság, dalszövegek, receptek, hotelek) több mint háromezer új típust adott hozzá a tesztelésben résztvevő nyolcezer felhasználó. Mivel az összes találat ezekbe a kategóriákba kerül bele, így elvileg lehetetlen spamet, vírust rejtő honlapra eljutni a kereső segítségével. A szerkesztők arra is törekednek, hogy megjelenő hivatkozások között manipulált vagy szponzorált oldalak ne jelenjenek meg.
Ha az adott keresés (még) nem tartozik a Blekko előre meghatározott kategóriáinak egyikébe, a rendszer a saját szabadalmaztatott algoritmusait használja a minél hatékonyabb keresésre.

Perjel és kulcsszó

A keresés során két (vagy több) keresőszó közé illesztett perjel révén (a slash szó perjelet jelent magyarul) a kereső csak azokat az oldalakat adja fel találatként, melyek megfelelnek minden keresési kritériumnak. Ha viszont a szavakat perjel nélkül írjuk be, a Google-hoz hasonló módon rendezett találatokat kapunk. A Blekko a legnépszerűbb slashtageket külön oszlopba gyűjti, így azokra csak rá kell kattintani, ha hozzá akarjuk tenni a keresett kifejezésünkhöz, de fel is kínálja a begépeléskor a tag-hozzáadásokat.

Angol nyelvű videó a Blekko használatáról

Az új kereső fejlesztői szerint a találatok pontossága a felhasználók számának növekedésével lesz egyre pontosabb. A Blekko tartalomjegyzékében jelenleg 3 milliárd weboldal található, a világelső Google azonban egybilliónál, azaz ezermilliárd oldalnál is több hivatkozást ismer.



Forrás: index.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése