inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. november 4., csütörtök

Képernyőolvasó vakoknak



A NonVisual Desktop Access, röviden: NVDA névre hallgató program egy a Microsoft Windows operációs rendszereken futó képernyőfelolvasó.



Előnyei:


Ingyenes letölthető és nyílt forráskódú - utóbbi azért nagyon fontos, mert a programozás mindenki számára elérhető, így a lehető legdinamikusabb fejlődés érhető el.

A programot fel kell telepíteni a Windows-t futtató pc-re. A szoftver támogatja a ma leggyakrabban használt Windows operációs rendszereket, így például a Windows XP-t, a Vistát, de a legújabb Windows 7 rendszert is használhatóvá teszi.
Az alkalmazás már telepítés közben is beszédtámogatást nyújt, így akadálymentesen feltelepíthető, a használat pedig azonnal megkezdhető.

A napokban jelent meg a 2010.2-es verziója, amely szinte minden téren újdonságokat kínál. A legfontosabb előrelépés mindenképp az úgynevezett képernyőhurok megjelenése, ami a videokártya segítségvel sokkal több információ felolvasására képes.


Hazai viszonylatok:

A program számos nyelvet támogat, köztük a magyart is, így a felhasználói felület is magyarra van fordítva, illetve a beszédszintetizátor is a magyar nyelv kiejtési szabályai szerint szólal meg. Igen széleskörű beállítási lehetőség áll rendelkezésre, szabadon állíthatjuk például a beszéd sebességét, az intonációt, de többféle hangkarakter közül is választhatunk, kinek-kinek saját ízlése szerint.


A képernyőolvasó program segítségével a vakok már közel úgy használhatják a számítógépet, mint a látók, a feladatokat pedig bizonyos esetekben még gyorsabban is képesek elvégezni a program billentyűparancsainak köszönhetően.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése