inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. október 19., kedd

A Farmville személyiségi jogokat sért?


Magyarországon a közösségi oldalakkal kapcsolatos kérdésekkel az adatvédelmi törvény foglalkozik, olvashatjuk az adatvédelmi biztos hivatalának honlapján. E törvény célja annak biztosítása, hogy - ha e törvényben meghatározott jogszabály kivételt nem tesz - személyes adatával mindenki maga rendelkezzen, és a közérdekű adatokat mindenki megismerhesse.


Mi is a személyes adat?

Személyes adatnak minősül egy természetes személlyel kapcsolatba hozható minden adat, valamint az adatból levonható, a személyre vonatkozó következtetés. Ilyen adatok például a természetes személyazonosító adatok (név, születési hely és idő) , illetve a szakképzettségre, az egészségi állapotra, családi állapotra, munkahelyre, a vagyoni helyzetre, stb… vonatkozó adatok. Ezeknek az adatoknak a gyűjtése csak törvényes és tisztességes módon gyűjthetők, az érintett személy beleegyezésével. A törvény kiemelten fontos védelmet biztosít az úgynevezett különleges személyes adatoknak, ezek lehetnek egészségi állapotra, vagy faji eredetre, vagy politikai véleményre vonatkozó adatok. Az Európai Tanács 1981-ben mondta ki először nemzetközi jogi dokumentumként azt, hogy az érintetteknek alanyi jogaik vannak a róluk szóló személyes adatokkal kapcsolatban.

Személyes adataink az Interneten

Ha valaki egy közösségi oldalon közzéteszi az adatait, és nem korlátozza a hozzáférhetőségét, az még nem azt jelenti, hogy a személyes adatai az egész cybervilág számára publikusak, és bármilyen célra felhasználhatók lennének. Akár egy fotó is nyilvános adatnak számít ami csak az adott közösségi oldalon belül nyilvános, és csakis ott használható fel. A közösségi oldalakat használó userek

A Farmville, mint adathalász

Ennek ellenére napvilágra jutott a hír, miszerint a Facebook nevű közösségi oldalon található Farmville online játék visszaél a személyes adatainkkal. Ráadásul nem ez az első eset, hogy biztonsági rést találtak a Facebookon. Vasárnap a közösségi oldal szóvivője úgy nyilatkozott, hogy megpróbálják minimalizálni az érintett felhasználók körét, ám ez szinte lehetetlennek tűnik, hiszen a problématöbb millió felhasználót érint. A három legnépszerűbb alkalmazás közt találhatjuk a Farmville-t, a Texas Hold'Em Poker-t és a FrontierVille-t is. Ezek közül a FarmVille az ismerősökről is továbbít személyes adatokat harmadik félnek.

A Wall Street Journal értesítette a Facebookot az adattovábbításról, ezt követően a legtöbb alkalmazás elérhetetlenné vált az oldalon. A Facebook fejlesztői azt ígérték, hamarosan kidolgoznak egy módszert, amivel megvédhetjük a személyes adatainkat.

Az FBI is a nyomunkban

Amerikában az FBI részletes és nyilvános közleményt adott ki azzal kapcsolatban, hogy az ügynökei hogyan használják megfigyelésre, vagy akár nyomozásra a Facebook-ot és a többi közösségi oldalt.

Ezeken az oldalakon térképezik fel a bűnözők kapcsolati hálóját, ott próbálnak a közelükbe férkőzni, információkat megtudni a tartózkodási helyükről. Ez nem mondható törvényes módszernek, de legalább nyilvános. Hazánkban nyomozati érdekekre hivatkozva a rendőrség nem nyilatkozik ezzel a témával kapcsolatban. Belügyminisztérium úgy nyilatkozott, hogy ebben az ügyben nem ő az illetékes, hanem a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Szakszolgálat viszont a felelősséget visszahárítja a Belügyminisztériumra.

Az ORFK sajóosztálya az Index.hu kérdésére annyit árult el, hogy„Az egyes, az eljárásba bevonásra kerülő felhasználók adatait a nyomozó hatóságok a közösségi honlapot üzemeltető gazdasági társaság megkeresése útján szerezheti be, betartva a Be. 71. §-ban foglaltakat.” Ez annyit jelent, hogy ha egy iwiw használóról a rendőrség információt akar megszerezni, egyszerűen elkéri az iwiw-től az adatokat. Viszont ha egy nemzetközi közösségi oldalról akar információhoz jutni, ahhoz a nemzetközi jogsegélyegyezményt kell igénybe venniük.



Forrás: IndexTech, Primhírek, Neon,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése