inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. október 19., kedd

Az új "királyok": a tablet-ek



A tabletek korszaka nem az új Apple IPad-al kezdődött.

Az első ilyen jellegű gépezet már 1888-ban szabadalmaztatva lett az Amerikai Szabadalmi Hivatalban, az USPTO-ban. Elisha Gray elektronikus eszköze arra szolgált, hogy megértse és elektromos jelekké alakítsa a kézírást, a készülék azonban nem terjedt el.

Amikor Amerikában és Európában az egér kialakításán foglalkoztak, addig Japánban, jellegzetes írásmódjuk miatt, egy olyan eszköz elkészítésével foglalkoztak ami képes az írott szöveget a számítógépre bevinni. A tokiói Wacom Corporation 1983-ban történt alapítását követően azonnal piacra dobta első digitalizáló tábláját, amely egy kábel nélküli rajzolóeszközzel, egy tollal rendelkezett. A tablet-ek kialakításában ezen eszközök felépítése is szerepet játszott, hiszen mindkettő egy felületen dolgozik, amit egy tollal írányítunk.

A tény hogy ebben a funkcióban az Apple most hozott volna újdonságot szintén nem igaz. Már 1993-ban a Newton néven bemutatott készülék a világ első tablet-je lett volna, de a méret és költségbeli korlátok miatt ez a készülék egy másik kategória létrehozója lett a PDA-ké (personal digital assistant rövidítése, magyarul digitális személyi asszisztens). 2001-ben Bill Gates bemutatta Tablet PC-nek nevezett eszközt, ami a mai tablet-ek elődjének mondható.

Az évek során rengeteg probálkozás volt különböző cégektől, mint például Asus, a Samsung vagy a HP, de termékeik nem értek el sikereket, és így az Apple tovább tudott dolgozni a tervezett tabletjén, ami míg a kilencvenes években technikai korlátokba ütközött, a 21. század gyors fejlődése mind az eszközök sebességébnek, intelligenciájának és energiatakarékosságának köszönhetően elkészült az iPhone (melyből a legújabb az iPhone4) és az iPad. Az iPhone 2007-ben mutatták be, míg az iPadet három évvel később.

Az iPad kizárólag a tablet feladatokat tartja szem előtt, és ezáltal sok hiányolt funkció keletkezett a felhasználók körében (például az USB hiánya vagy épp a kézírás felismerő rendszer), az Apple viszont nem hagyományos számítógépet akart készíteni.

Az iPad mellett azonban jöttek a versenytársak termékei is, így jelenleg ebben a szférában van Google az Androiddal, az Apple az iPaddel és a RIM a Blackberry-vel. Íme egy termék összehasonlító táblázat.



Az még a jövő kérdése mennyire válik be ez a technológia, de az tény hogy az ilyen egyszerű eszközök jelentik majd a jövőben a számítástechnikát.

Felhasznált cikk: indexTech

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése