inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. október 17., vasárnap

Apple

Fehérvári Tamás, Peresztegi Krisztina, Taksás Tünde és Török Ádám összefoglalója - 2010 ősz



Taksás Tünde: 
Az Apple története, sikere, hanyatlása, újabbkori felemelkedése

Az Apple céget 1976. ápr. 1-jén alapította Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne. A cég első terméke az Apple I számítógép volt – billentyűzet és monitor is tartozott hozzá -, melyet az Apple II, majd Apple III követett. A következő nagy dobás az 1983-s Lisa volt. Ezzel vezették be a grafikus felhasználói felületet, aminek az első Macintoshban bemutatkozott utódját lenyúlta, átdolgozta és Windows néven piacra dobta a Microsoft. A Lisa sikertelenségének oka leginkább az ára volt, ugyanis keveseknek volt 10 000 $-ja egy számítógépre. Aztán 1984-ben bemutatták a Macintosh-t (jellemzői: fekete-fehér képernyő, kevés szoftver, teljesen zárt architektúra), ami már meghozta a világsikert. A gép teljesen új operációs rendszert kapott, a Mac OS-t. 1985-ben Steve Jobs összeszólalkozott a cég ügyvezetőjével, John Sculley-val. A vita következménye: Jobs távozott az Apple-től, és NeXT Inc. néven új céget alapított.
A ’90-es évek elején az Apple-nek szembe kellett néznie az IBM-alapú PC-k és azok klónjainak előretörésével, valamint a Windows egyre nagyobb népszerűségével. Sculley vezetése alatt a társaság túl sok projektbe kezdett bele, a haszon egyre csökkent, a gépek minősége romlott. A következő vezérigazgató, Michael Spindler nevéhez köthető a PowerPC bevezetése, a Newton ős-PDA megalkotása, valamint a soha be nem fejezett Copland kódnevű operációs rendszer. Spindler uralkodása alatt az Apple licencelte a Mac OS-t. A Macintosh-kompatibilis számítógépek eleinte szép sikert étek el, hiszen gyakran olcsóbbak és gyorsabbak voltak apple-ös társainál, ahhoz mégsem volt elég erejük, hogy legyűrjék a Microsoftot. Az Apple-nek egyre rosszabbul ment. A pénzügyi nehézségek ellenére mégis megvásárolták Jobs cégét, és annak saját fejlesztésű, UNIX-alapú operációs rendszerét, a NeXTSTEP-et. Ennek köszönhetően Jobs ismét visszakerült a cég vezetőségébe. Jobs országszerte Apple boltok építésébe kezdett, így a társaság már közvetlenül értékesíthette gépeit. Bemutatták a Power Book G3-ast és a Power Mac G3-ast. Egy évvel az alapító visszatérése után a cég piacra dobta az első – színes burkolatú – iMac-et, ami segített pénzügyileg rendbe tenni a vállalatot. 1999-ben jelent meg a PowerMac G4 számítógép és az iBook család első tagja, 2000-ben pedig a Power Macintosh G4 Cube. A 2001-es bizonyult a legfontosabb évnek az Apple történetében: bemutatták az új, fehér iBookot; az alumíniumházú PowerBookot; a NeXT STEP-ből kifejlesztett új operációs rendszert, a Mac OS X-et, valamint egy mp3-lejátszót, az iPodot. Az iPod már az 5. generációnál tart, a kezdeti 5 GB-os, fekete-fehér képernyős, csak Macekkel használható verzióból 4 év és generáció alatt az univerzális, színes kijelzős, videolejátszós, 60 GB-os változat lett. 2003-ban pedig a cég elindította internetes zenei áruházát, az iTunes Music Store-t (iTMS), amin keresztül legálisan árultak zeneszámokat az interneten.


The Apple story – Part 1
Magyarósi Csaba (Utolsó módosítás: 2006. 04.02.): Harminc éve hullámzik az Apple
Utolsó letöltés: 2010.12.13.
Elérhetőség: http://index.hu/tech/uzlet/hrmha060/
Forrás: index
Kivonat:
Egy baráti társaság a '70-es években úgy dönt, hogy alapít egy számítástechnikai céget. A cikk az alapítástól kezdve 2006-ig írja le, mi minden történt a vállalattal, beleértve a legfontosabb gyártmányokat is.

The Apple story – Part 2
Antal Krisztián (Utolsó módosítás: 2009.04.20.): Az Apple cég története
Utolsó letöltés: 2010.12.13.
Elérhetőség: http://www.macportal.hu/attekintesek/3100-Apple-trtnete.html
Forrás: Macportal
Kivonat:
Az előző forráshoz hasonlóan, itt is részletes betekintést kapunk arról, hogyan lett egy „garázsvállalkozásból” a világ egyik legsikeresebb cége az Apple.
The Apple story – Part 3
Tasnádi "RasTasi" Zsolt (Utolsó módosítás: 2005.10.12.): Almamag - Apple történelem (1. rész)
Utolsó letöltés: 2010.12.14.
Forrás: machines.hu, retro computer portál

Kivonat: A cikk az Apple történetét a kezdetektől - annak 1976-os alapításától - kezdve írja le. Közben említést tesz a már ismert gyártmányokról, fejlesztésekről. Az utolsó bekezdésben a Macintoshról tudhatunk meg néhány dolgot.

The Apple story – Part 4
Apple Inc.
Utolsó letöltés: 2010.12.14.
Forrás: Wikipédia

Kivonat: A szócikk egy nagyon rövid, tömör összefoglalót ad a cég történetéről. A termékek közül inkább a Macintosh-t fejti ki bővebben. Táblázatban összegzi a jelenlegi számítógépcsaládot. A hardverekről és az operációs rendszerekről időrendi felsorolást ad. Valamint néhány sorban az iPodról is említést tesz.

The Apple story – Part 5

D. István (Utolsó módosítás: 2010.03.21.): Az Apple története képekkel
Utolsó letöltés: 2010.12.14.
Forrás: Kuruc.info

Kivonat: A már jól ismert kezdetekkel indít a szerző. Megtudjuk, hogy a Xerox által "kitalált" grafikus felhasználói felület Jobs licencelte, hogy az ő gépeikben is használhassák a GUI-t. Képekkel illusztálja a szerző, hogyan is nézett ki az időtájt a Mac és a Windows grafikája. Napjainkban pedig már az Aple tölti be a vezető szerepet az okostelefonok és MP3-lejátszók piacán.

The Apple story – Part 6

Felemelkedés, bukás, felemelkedés - Az Apple története
Utolsó módosítás: 2009.03.10.
Utolsó letöltés: 2010.12.14.
Forrás: Technet

Kivonat: Mint ahogy azt a bevezetőből megtudjuk, az Apple robbantotta ki a személyi számítógépek forradalmát.Olyan termékek fűzödnek a nevéhez mint pl. a Macintosh számítógépek, vagy az iPhone. A '80-as évek elején belefogtak a Lisa-projektbe, amit nem sokkal később a Macintosh követett. Az Apple, az IBM és a Motorola szövetségéből született a PowerPC Platform. 2001-ben a Mac OS X operációs rendszer jelenik meg. 2006-tól a Macintoshok már Intel proceszorral kerültek piacra.
Az iPhone és az Apple TV 2007-es bemutatását követően a részvények árfolyama az egekbe szökött. Az iPhone 3G és az AppStore megjelenése még tovább fokozta a már elért sikereket.

The Appple story – Part 7
Apple története
Utolsó módosítás: 2006.12.11.
Utolsó letöltés: 2010.12.14.

Kivonat: Jelen forrás egy blog bejegyzése, melynek szerzője - állítása szerint - megpróbálja a macmagazin, az almalap és az index oldalán született cikkeket úgy összegyúrni, hogy a lehető legteljesebb képet kaphassuk az Apple-ről. No comment.

The Apple story – Part 8

Samu József (Utolsó módosítás: 2009.01.26.): 25 éves a Macintosh
Utolsó letöltés: 2010.12.14.
Forrás: PC World

Kivonat: 1984-ben mutatták be a világ első, egérrel és grafikus felhasználói felülettel dolgozó számítógépét, a Macintosh-t. A Macintosh-projekt a '70-es évek végén indult Jef Raskin vezetésével. Még a tervezési folyamat elején felfigyelt rá Steve Jobs, s hamar rájött, hogy a Mac piacképesebb, mint a Lisa.

The Apple story – Part 9

Azok a dicsőséges napok...
tolsó módosítás: 2006. március
Utolsó letöltés: 2010.12.14.
URLwww.almalap.hu/200603/oldapple.htmlForrás: Almalap magazin

Kivonat: Rendkívül részletes történeti áttekintés interjú részletekkel.

The Apple story – Part 10

Zimonyi Melinda (Utolsó módosítás: 2009.01.24.): Huszonöt éve indult a Mac sikersztorija, Jubilál a Macintosh
Utolsó letöltés: 2010.12.14.
URL: http://www.rtlklub.hu/hirek/kulfold/cikk/242644
Forrás: RTL Klub.hu

Kivonat: Jef Raskin egy olyan személyi számítógép szeretett volna megalkotni, melyet a könnyű, felhasználóbarát használata mellett az ára is közkedveltté teszi majd a vásárlók körében. A rendszer magját egy nyolc megahertzes Motorola 68000 mikroprocesszor képezte, amihez egy 128 kilobájtos memóriaegység társult, a grafikus felhasználói felületet pedig egy kilenccolos (512×342 pixel) fekete-fehér képernyőn élvezhették a felhasználók.

Török Ádám: 
Az Apple stratégiájának jelentősége

Az Apple tudatosan a megkülönböztetés stratégiáját választotta. Tehát a vállalat minden lehetséges módon megkülönbözteti magát vetélytársaitól, így fogyasztókkal el tudja fogadtatni a magasabb árat. Hiszen a cég magas hozzáadott értékű, egyedi vonásokkal rendelkező, a piacon lévő termékekhez képest megkülönböztetett módon felhasználóbarát produktumokkal lépett piacra, és most sem áll másképp hozzá.
            Olyan termékek előállítására törekszik, amelyek nem csak innovatív technológiákat adnak a fogyasztók kezébe, de azt valamilyen módon nagyon felhasználóbaráttá, ennél fogva szerethetővé is teszik - nem utolsósorban vonzó külsővel. A  gyártó sohasem úgy gondolt a számítógépre, mint csupán számítógépre, hanem kezdettől fogva egy mindennapi használati eszköznek szánta - az átlagember számára is érthető, elérhető és praktikus funkciókkal.
            Ahhoz, hogy megértsük a cég motivációját  Jobs egyik alap filozófiáját idézném, amelyben a koncepcióautós hasonlatot hozta elő:” Amikor a tervezők elkészítik egy majdani szériaautó első verzióját, az ötletes, látványos és eredeti. Aztán jönnek a mérnökök és elrontják az egészet. Ezt nem lehet, azt nem lehet, míg végül egy unalmas, érdektelen terméket kapnak a vásárlók.” Jobs szerint náluk ilyesmi nem fordulhat elő, az ötletet mindenáron megvalósítják, tehetik ezt azért, mert a hardver és a szoftver is házon belül készül. Meg főleg persze azért, mert ő úgy dönt.
            Ám nem egy esetben előfordult már a cég életében, hogy az esztétikum a funkcionalitás rovására ment. Ilyen eset volt, amikor az erősen melegedő Apple II gépekből kihagyták a ventillátorokat, illetve nemrégiben az iPhone 4 antennájával voltak problémák ugyanebből az okból kifolyólag.
            Apple termékeknél nem utolsó szempont az, hogy a vállalat által kínált magas hozzáadott értéket, a vevők a magas ár elfogadásával honorálják. Ám előfordult, hogy ennél a szempontnál is kicsit elvetették a sulykot, ilyen eset volt az, amikor nagyközönségnek szánt Lisa nevű gép árazásánál elszámolták magukat: tízezer dollárja keveseknek volt egy számítógépre.

1. Korszakváltás előtt az Apple
Utolsó módosítás dátuma:  2008. július 29
Utolsó letöltés dátuma:2010.12.14.
Forrás: sg.hu
 
Kivonat: A 2008-as állapotot visszaidéző cikk, amely részben kiemeli az Apple stratégiájának, illletve Jobs különcségét, összehasonlítja a vállalat más hasonló típusú vállalatokkal

2.  MacBook Unibody - Az ipari formatervezés csúcsa
szerző: Somez
Utolsó módosítás dátuma: 2008. 10. 25.
Utolsó letöltés dátuma: 2010.12.14.
Forrás: www.mobilport.hu

Kivonat: Egy jellemzést olvashatunk az akkoriban új MacBook-ról.  Több szempont alapján vizsgálja meg a szerző az épp aktuális terméket, aki nem mellesleg fogyasztó is.

3.  Formatervezés vs. Funkcionalitás? Apple vs. Microsoft?
szerző: Richárd
utolsó módosítás dátuma:  2008.05.21.
utolsó letöltés dátuma: 2010.12.14.

Kivonat: Egy szubjektív véleményt olvashatunk az Apple termékekről, illetve egy rövid elmélkedést a funkcionalitás és a formatervezés kapcsolata között. Egy felhasználó véleménye, egészen másképp tudja megvilágítani ezt a témát.

4.  Az innovációs stratégiák, az innováció menedzsment fontosabb módszere
Utolsó módosítás dátuma:-
Utolsó letöltés dátuma:2010.12.14.
Forrás: www.nonprofit.hu

Kivonat:  Innovációs stratégiákról, illetve innovációsmenedzsmentről olvashatunk. A megkülönböztetés stratégiáját -amelyet maga az Apple is választott- kellőképpen kifejti érthetően és világosan.

5. Nekik sem jön be mindig - félresikerült Apple termékek
szerző: Jabba
utolsó módosítás dátuma: 2010.04.12
utolsó letöltés dátuma:2010.12.14
Forrás: techline.hu

Kivonat: Az alábbi cikkben olvashatunk a félresikerült termékekről, amelyik valamilyen okból nem, vagy nem sikereivel tört be a köztudatba . Az ok lehet sokféle, túlzott formatervezettség, elárazás túlzott előrehaladottság stb..  

6. Apple “Antennagate” botrány – Steve Jobs válaszolt
szerző: KeleMan
utolsó módosítás dátuma: 2010. július 17.
utolsó letöltés dátuma: 2010. 12.14.
Forrás:  iphonehungary.hu

Kivonat: A nemrégiben kirobbant iPhone 4 antennájával kapcsolatos problémáról, és annak kezeléséről olvashatunk a cikkben.

7. Apple Inc.
utolsó módosítás dátuma:  2010. 11.3.
utolsó letöltés dátuma: 2010.12.14.
Forrás: Wikipédia

Kivonat:  Alapvető információkat, rövid történelmi áttekintést, illetve kronologikus sorrendben termékeket ismertet a cikk.

8. Harminc éve hullámzik az Apple
szerző: Magyarósi Csaba
utolsó módosítás dátuma: 2006. 04.02.
utolsó letöltés dátuma:  2010.12.14.
Forrás: Index

Kivonat: Alapvetően egy rövid történeti áttekintést olvashatunk a cikkben, amely a megalapulástól 2006-ig foglalja össze röviden a meghatározó eseményeket a vállalat életében. Illetve alapvető szemléletek oszt meg velünk, amelyek meghatározzák ma is az Apple működését.

9.Interjú Vojnits Bálinttal, a HR Cafe főszerkesztőjével
szerző: Kis Vendel
utolsó módosítás dátuma: 2010.06.22,
utolsó letöltés dátuma: 2010.12.14.
Forrás: www.macportal.hu

Kivonat: A cikk egy része egy Apple termék használó szubjektív véleményét mutatja be , valamint érinti minimális szinten az Apple marketingjét is

10. Az Apple stratégiája: árral szemben, tankhajóval
szerző: Jóri-Molnár Anikó
utolsó módosítás dátuma: 2008. 04.14.
utolsó letöltés dátuma: 2010.12.14.

Kivonat: Az Apple cégvezető  stratégiájának alapvető mozzanatait mutatja be a cikk. Illetve valamilyen szinten összehasonlítást végez más hasonló típusú vállalatokkal. Rávilágít az Apple cégvezetési különbségeire.


Fehérvári Tamás: 
Fontosabb termékek: Lisa, iMac, MacMini, iPod, iPhone

Lisa
A Lisa a  „Local Integrated Software Architecture” elnevezés rövidítése. A kész gépet 1983 januárjában mutatták be. Ez használta először az egeret és a grafikus kiszolgáló felületet. Operációs rendszere (LISA OS = Office System) volt a legelső többszálas operációs rendszer.
Új verziója 1984-ben jelent meg: Apple Lisa 2. Ez már 3,5"-es floppy-t használt. A gép megbukott magas ára miatt. Később javítottak rajta, és Mac XL néven terjedt el.
Macintosh
A Macintosh-t 1984-ben mutatták be. Ez és utódai lettek az első üzletileg sikeres számítógépek, amik a GUI-t (egyfajta grafikus felhasználói felület) alkalmaztak. Az Apple ezzel egy új lehetőséget akart teremteni, ami a grafika volt. Csak az egyoldalas floppy-t támogatta, nem volt bővíthető és nagyon kicsi memóriája volt.
1985-re a Lisát átnevezték "Macintosh XL"-re, melyet a gép belsejében egy ROM-chip cseréjével kötöttek egybe. Ez a ROM és a képernyő megváltozása tette újjá a Macintosh operációs rendszert ( = Mac Office System), melyet új fejlesztésként mutattak be.
A legfontosabb fejlesztések a Mac mini, az iMac, a Mac Pro és a MacBook.
iMac
1998-as bejelentése óta az Apple számítógép-kínálatának központi része. Jellemzők: különálló grafikus processzoruk, nagy memória, beépített kamera, wifi.
Nyáron jelentek meg olyan híresztelések, hogy egy új projekttel fognak hamarosan előrukkolni, amely az első érintőképernyős iMac lesz. Ennek leírása szerint a kijelzőt lehet majd állítani a jobb kézre eshetőség reményében.
Jellemzők: Max OS X különböző változatai, valamint más operációs szoftverek; vírusmentesség; nagy figyelmet fordítanak a környezetvédelemre.
Mac mini
2005-ben mutatták be. Ez az Apple legkisebb számítógépe. Sikere méretéből adódik és hangtalan működéséből. Fontos tényező, hogy cédéírás mellett nyugodtan lehet internetezni és nem kell aggódni az esetleges hibák miatt.
A legújabb fejlesztés szerint szélesebb és mélyebb, laposabb termékkel állnak elő. A gépen kívüli tápot most beépítették a házba, merevlemeze 160 gigabájtosról duplájára nőtt. Az egyetlen hátránya az új Mac mini-nek, az ára.
iPod
Az első iPod 2001-ben jelent meg. 5 generációja van, ezek folyamatosan fejlődtek: kezdetben csak Macintosh gépekkel működtek, ma minden operációs rendszerrel használható; a Scroll Whell-t felváltotta a Touch Whell, ezt pedig a Click Whell; az 5. generációs modellek már videót is képesek kezelni.
Több dolog is jelent még meg, mint az iPod Mini/Video/Photo/Shuffle/Color/Nano stb. A legújabb változata az iPod Classic.
iPhone
Az iPhone-t 2007-ben mutatták be. Ez egy internetezési képességgel is rendelkező, multimédiásmobiltelefon. Többszörösen érintésérzékeny kijelzővel van ellátva (multitouch), virtuális billentyűzete van. Memóriakártya nem helyezhető bele.
Az iPhone operációs rendszere az iPhone OS, ez fut az iPhone-on és az iPod Touch-on egyaránt. A legújabb fejlesztése az iPhone 4, amelyben már van GPS is.
Az Apple egyik legújabb terméke az iPad, ami könyvolvasóként funkcionál, de netezni is lehet vele. Sokat merített az iPhone interfészéből, valamint az összes iPhone-szoftver fut rajta. Jövőre jön az iPad 2.



1. Tamás Ferenc: A számítástechnika alapjai, Könyv a kezdõ informatikusok számára, 5.7-es verzió, nyomtatásban megjelent: 2007.10.13. (a feltöltésről nem találtam adatot.
Utolsó letöltés: 2010.12.14., URL: http://www.tferi.hu/konyv5/fej19a.htm
Forrás: tferi.hu
Kivonat:
A könyv 19. fejezetében írnak az Apple-ről általánosságban valamint a Lisa történetéről, fejlesztéseiről. Ír röviden a Macintosh-ról is.
Indoklás:
Fontos dolgokat lehet megtudni a cég, valamint a termékeinek történetéről, fejlesztéseiről, különböző változataikról. Sok adatot innen vettem.

2. MTI (2008.12.09.): A forradalmak évében született a számítógépes egér
Forrás: http://www.mult-kor.hu/
Kivonat: Megemlékezés az egér 40 éves évfordulójára. Az első egeret a NASA kérésére fejlesztették ki, de hamar eltűnt a süllyesztőben. Steve Jobs ismerte fel a lehetőséget benne, aki elorozta a Xerox elől és a Lisa már ezzel együtt jelent meg.
Indoklás: Érdekesnek találtam a leírását annak, hogyan szerezte meg az Apple az egeret.

3. Bodnár Ádám: Az Apple Macintosh születésének története
Utolsó módosítás dátuma: 2004.01.28
Utolsó letöltés dátuma: 2010.12.14.
Forrás: http://www.hwsw.hu/
Kivonat: A gép Jeff Raskin agyában született meg 1978-ban. Eredetileg játékot akartak készíteni, de felismerték, hogy nem tudnák tartani a versenyt az Atarival, ezért nekiálltak a Macintosh elkészítésének.  A Macintosh-t 1984-ben mutatták be, s Amerika legnézettebb műsora alatt, a Superbowl döntője szünetében adták le reklámjukat.
Indoklás: Úgy láttam, hogy bár régi a cikk, több hasznos információ is található benne a fejlesztés kapcsán. Részletesen leírja, hogy hogyan fejlesztették ki a Macintosht, nem csak egy összefoglalóként lehet kezelni.

4. Neményi Márton: Érintőképernyős iMac?
Utolsó módosítás dátuma: 2010.08.24.
Utolsó letöltés dátuma: 2010.12.14.
Forrás: http://www.itbusiness.hu/
Kivonat: Az érintőképernyős iMac tervrajzát tartalmazza. A rajz alapján lehet majd állítani is a jobb kézreeshetőség érdekében.
Indoklás: Érdemesnek tartottam az új fejlesztés megemlítését.

5. iMac
Utolsó letöltés dátuma: 2010.12.14.
Forrás: www.apple.com/hu
Kivonat: Bemutatja reklámszerűen az iMac-et, képeket is találhatunk róla.
Indoklás: A honlap az Apple-é. Saját terméküket reklámozzák, így sok adatot lehet megtudni jellemzőikről.

6. iMac (szócikk)
Utolsó módosítás dátuma: 2010.12.12.
Utolsó megnyitás dátuma: 2010.12.14.
Forrás: wiki
Kiovonat: Az iMac az Apple asztali számítógép-családjának a nev, 1998-ban indították útjára. 4 generációja jelent meg. Az újak hasonlítanak több dologban hasonlítanak elődjeikre.
Indoklás: A megjelenés dátumáról csak itt találtam adatot.

7. Radics Boglárka: Új Mac mini: gyönyörű és drága
Módosítás utolsó dátuma: 2010.07.25.
Letöltés utolsó dátuma: 2010.12.14.
Forrás: http://www.mobilport.hu/
Kivonat: A Mac mini 2005-ben jelent meg. Oka az volt, hogy felismerték, hogy az emberek nem képesek megvenni egy iMac-et, ezért kell egy kisebb és olcsóbb változat. Tesztet végeznek rajta, és rendkívül pozitív képet kapnak.
Indoklás: Ez a legújabb Mac mini. Úgy gondoltam, érdemes megemlíteni a legújabb fejlesztést.

8. Mac mini: új bélés az almásdobozban
Utolsó módosítás dátuma: 2006.04.06.
Utolsó letöltés dátuma: 2010.12.14.
Forrás: origo
Kivonat: Az első oldalon a Mac minit mutatja be, mik a jellemzői. A második oldalon átfogó képet ad az Apple-cégről, bemutatva minden fontos részt a cég életében, egészen 2006-ig.
Indoklás: Bár régi a cikk, az akkori Mac miniről remek leírás készült. Valamint van egy-két dolog a történetben, amit máshol nem találtam és vagy felhasználtam, vagy pusztán érdekesnek találtam.

9. Bodnár Csaba: iPod történelem - a számok és tények tükrében
Utolsó módosítás dátuma: 2006.10.03.
Utolsó letöltés dátuma: 2010.12.14.
Forrás: technet
Kivonat: Az iPod 2001-ben indult útjára. Ez nem Steve Jobs találmánya, hanem Tony Fadell-é. Az iPod-nak több generációja is van, ezen kívül külön változataik is vannak. A cikkíró jobbnak találja a terméket az összes többi mp3-lejátszónál.
Indoklás: Bár a cikk régi, remekül látható a kronológia. Ennek szemléltetésében még egy kép is segít, valamint külön képek is vannak a termékekről. A különböző iPod-okat is jól bemutatja.

10. iPod
Utolsó megnyitás dátuma: 2010.12.14. 
Forrás: http://www.apple.com/
Kivonat: Reklámszerűen mutatja be a különféle iPod-okat. A lent található menük között található összehasonlítás is a különböző termékekről.
Indoklás: Az iPod-ról csak két cikket találtam, ezt és egy régebbit. Innen szereztem a mai helyzetről információkat.
Megjegyzés: Mikor az adatokat gyűjtöttem, az oldal ezen része még magyar volt, mikor utoljára megnyitottam, már angol. Nem tudom, ez átmeneti-e, de az oldal főmenüi magyarok még mindig (egy másik bejegyzésben is hivatkozom erre az oldalra más termékkel kapcsolatban).

11. iPhone
Utolsó módosítás dátuma: 2010.12.11
Utolsó letöltés dátuma: 2010.12.14.
Forrás: wiki
Kivonat: Az iPhone-t 2007-ben mutatták be. Ez egy internetezési funkciókkal rendelkező, multimédiás mobiltelefon. Külön adatok a hardverrő, szoftverről és a különböző funkciókról.
Indoklás: Itt találtam a legtöbb műszaki jellemzőt az iPhone-ra.

12.iPhone
Utolsó letöltés dátuma: 2010.12.14.
Forrás: http://www.apple.com/
Kivonat: A termék reklámszerű bemutatása. 
Indoklás: Rengeteg információ található az iPhone-okról. Képeket is nézhetünk a termékekről, valamint itt is lehet összehasonlításokat nézni.

13. Megjelent az Apple iPad
Utolsó módosítás dátuma: 2010.01.28.
Utolsó letöltés dátuma: 2010.12.14.
Forrás: index
Kivonat: 2010. január 27-én jelentették be az iPad-et. Ez egy táblagép, amivel lehet netezni is, de elsősorban olvasásra találták ki. Steve Jobs bemutatta, hogyan fog kinézni, hogyan kell kezelni. Az iPad kötődik annyiban az iPhone-hoz, hogy sokat merített interfészéből, valamint több iPhone-szoftver fut rajta.
Indoklás: Úgy emlékszem, hogy az új dolgokról is kell írni. Mivel ez az egyik legújabb termék-család(?), érdemesnek tartottam megemlíteni.

14. [MTI]: Tavasszal érkezik az iPad 2
Utolsó módosítás dátuma: 2010.12.12.
Utolsó letöltés dátuma: 2010.12.14.
Forrás: sg
Kivonat: Az Apple bejelentette, hogy jövőre megjelenik az iPad 2. Az új fejlesztés már kamerával fog megjelenni. Vékonyabb kivitelben fog megjelenni. A világon több milliót adtak el az idén megjelent iPad-ből.
Indoklás: A cikk egy még be nem mutatott fejlesztésről ír. Úgy gondoltam, érdemes megemlíteni.


Peresztegi Krisztina: 
Az Apple viszonya a másolásvédelemhez, a zeneiparhoz

Sokáig ragaszkodtak a másolásvédelemhez, 2008-ban azonban mégis eltörölték. Azóta az Apple iTunes jogvédelem (DRM) nélkül is kínálja az EMI kiadó anyagait, ezeket a számokat nem csak számítógépen és iPodon lehet meghallgatni, hanem bármilyen készüléken, ami képes az AAC tömörítésű zenék megszólaltatására.
   A másolásvédelem nélküli számokért többet kell fizetni, cserébe nincsenek kötöttségek és a minőség is jobb. A másolásvédelem nélküli dalok letöltéséhez az iTunes szoftver 7.2 vagy újabb verziója szükséges.
     Felhasználói szempontból a DRM-rendszerek egyik legnagyobb problémája az interoperabilitás, vagyis hogy egymással inkompatibilisek, nem képesek kommunikálni, a jogosultságokat más rendszerekre hordozni. Emellett a legtöbb fogyasztó nem érti a DRM által jelentett korlátozásokat sem, sokszor egyáltalán nem is tud róla hogy létezik ilyen, és meglepődik, mikor egy zenei CD-t nem tud lejátszani a számítógépén, vagy az iTunesból letöltött dalt csak az iPodján tud meghallgatni.
     Az iTunes az Apple Computer digitális zenei és videóállományok lejátszására szolgáló médialejátszója, amelyet 2001. január 10-én mutattak be a MacWorld Expón. Az iTunes Music Store nevű boltja 2003. Április 28-án "nyitott" meg. 2009 januárra már több mint 6 milliárd zeneszámot adtak el. Az iTunes együttműködik az iPod lejátszókkal, alkalmas az Apple iStoreszolgáltatásának igénybevételére. A program az Apple honlapjáról szabadon letölthető. Az iTunes a Macintosh gépekhez adott iLife programcsomag része. Első változatát a Mac OS 9-re írták, de a 3-as verziótól már csak az újabb Mac OS X-t támogatta. Windows 2000 és Windows XP alatti változata is létezik, de az Apple elkészítette egyes Motorola mobiltelefonokon működő változatát is.
     Az iTunes Store (kezdetben iTunes Music Store) az Apple internetes zeneáruháza. Az elsőiPod-dal egyidőben jelent meg, és annak terjedését is elősegítette. A 7.0-s verziótól kezdve videót lejátszani képes iPodra nem csak sorozatokat, videoklipeket és kisfilmeket, hanem egyre több moziflmet lehet vásárolni. 2009. Április 7-től a zeneáruház teljes gyűjteményéről eltávolították a másolásvédelmet.
      Az iTunes egyik igen impozáns képessége a Zene megosztása. A program által megosztott zenéket az adott hálózatban mindenki láthatja a program segítségével. Ezeket meg lehet hallgatni, ám másolni nem, ezzel a számok lopását megakadályozva.

Forrás 1
http://www.macportal.hu/ (megnéztem: 2010. dec. 15. 13:30)
iTunes Store 90 mp-s dal előzetesek - Megváltozott az iTunes felhasználási szabálya (írta: Mohos Balázs, 2010. dec. 9. 18:23, www.macportal.hu)
 A macportal.hu-n újabb és újabb számítástechnikai híreket olvashatunk külföldi és magyar vonatkozásban, találtam is egyet az iTunes-ról.
Az Apple frissítette az iTunes Store-t, 90 másodpercet hallgathatunk bele egy dalba ha az hosszabb mint két és fél perc.
Az Apple abban reménykedett, hogy bevezeti az új, hosszabb zenei előzeteseket még szeptemberben, látszólag a Nemzeti Zenei Kiadók Szövetsége és a Broadcast Music ragaszkodott a további tárgyalásokhoz az Apple-l, hogy megszerezze a szükséges engedélyeket hosszabb mintákhoz.
A hír érdekessége miatt került bele a forrás a blogba.

Forrás 2
http://hu.wikipedia.org/wiki/IPod (megnéztem: 2010. dec. 15. 13:56)
iPod - a wikipédiából, a szabad encikolpédiából (utolsó módosítás dátuma: 2010. nov. 10. 23:25, wikipedia.hu)
A wikipédiát is felhasználtam az anyaggyűjtéskor, íme: Az iPod zenei számok és videók lejátszására alkalmas, hordozható készülék, melyet az Apple Inc. tervezett és hozott kereskedelmi forgalomba. Az Apple iTunes szoftverével tölthetőek fel rá a zeneszámok, Mac OS X vagy Microsoft Windows operációs rendszerekről.
Az iTunes és alternatívái a zenei állományokon kívül képeket, videókat, játékokat, email beállításokat, webes könyvjelzőket, naplóbejegyzéseket és elérhetőségeket képesek az adott funkciót támogató iPod modellekre juttatni.
Talán ez a legjobb leírás az iPodról, amit találtam, ezért került bele a munkámba.

Forrás 3.
www.starking.hu (erre az oldalra is folyamatosan kerülnek fel az újabb és újabb termékek, gyakran frissítik)
A StarKing bolthálózat honlapján nem csak iPod-ot, hanem iPhone-okat, különböző Mecintoch kiegészítőket és szoftvereket, iPod és iPad kiegészítőket, stb. vásárolhatunk.
Részletesen be van mutatva egy iPod touch modell, mely érintőképernyős, zenét, filmet lehet vele lejátszani, HD videofelvétel készíthető vele, FaceTime beszélgetést biztosít (szemtől szemben láthatjuk, akivel beszélünk), illetve internet és mail program van rajta. Részletezi a műszaki adatokat is.
Fontos, hogy a megvásárolható termékekről megfelelő, érthető leírás legyen, és bizalomgerjesztő képek. Az igényes Apple-reklámok miatt hivatkoztam a forrásra.

Forrás 4.
http://www.apple.com/hu/itunes/ (megnéztem: 2010. dec. 15. 14:11)
iTunes 10
Az Apple hivatalos oldaláról szeptember elejétől free  letölthető az iTunes 10, melynek érdekességeit, újdonságait remekül összefoglalják az appleblogon:
Mit tud Magyarországon az iTunes 10? (írta: Szűcs Ádám, 2010. szept. 2. 08:55)
Az appleblogon található összefoglaló miatt került bele a forrás a blogomba, illetve hogy láthassuk, hogyan is néz ki a hivatalos weboldal.

Forrás 5.
http://apple.miner.hu/ű (megnéztem: 2010. dec. 15. 14:22)
Az apple.miner.hu-n a is találtam egy aranyos iPod-os hírt:
A szifon.com hivatalos szervizpartnerének, az iSzervizPontnak a karácsonyi ajándéka, egy iPod Shuffle 2 GB, amit egy szerencsés lájkoló hazavihet. (csak facebook tagoknak!!)
Továbbá: Mit tesz az Apple 2011-ben?
- megveszi a TomTom-ot
- bemutetja az iScreen-t
- elbuktatja a riválisokat
Szintén az újdonságokról való értesülés miatt vettem bele a forrást a munkámba.

Forrás 6.
http://appleblog.blog.hu/search?searchterm=ipod&searchmode=OR (megnéztem: 2010. dec. 15. 14:30) Az Apple bevételei háromszor gyorsabban nőnek, mint a kiadásai (bejegyezte: Szűcs Ádám, 1010. dec. 15. 08:19, appleblog.hu)
Az appleblog.hu-n bepötyögtem a keresőbe az iPod szót, és kidobott pár hírt, főleg az iPod népszerűségét vizsgáló bejegyzéseket néztem:

Vajon hogyan alakult a szoftvereladásokból származó bevétel az utóbbi időben? Stagnált. Azon felül, hogy a cég 20 milliárd dolláros összbevételének az iTunes Store eladások és az összes szoftver 10 százalékát sem teszik ki (csak akkor, ha hozzávesszük az iPod-kiegészítőket, szolgáltatásokat, szervizbevételeket, a jelentésben együtt szerepelnek), ráadásul nem is változott az értékük.
A blogon újabb és újabb Apple-hírek jelennek meg, itt nyomon követhetők az újdonságok, ezért kellett felhívnom rá a figyelmet.

Forrás 7.
http://istyle.hu/component/category,iPod/page,shop.browse/category_id,1/option,com_virtuemart/Itemid,1/  (megnéztem: 2010. dec. 15. 14:50, istyle.hu); istyle.hu (az oldalra folyamatosan kerülnek fel a különböző termékek)
Fontosnak tartottam, hogy meg lehessen nézni, hogyan is néznek ki az iPodok, milyen fajtái vannak, mennyiért, stb.

Az iStyle oldalán különböző iPodokat lehet vásárolni, mindenki megtalálhatja a hozzá illő készüléket.Válogathatunk az iPod shuffle, nano, classic, touch típusú lejátszókból, kiegészítőkeg és akár iPad-et is vehetünk.
Én a következő iPodot venném meg (bár kicsit kevés a 2 Giga memória): http://istyle.hu/component/page,shop.product_details/flypage,flypage.tpl/product_id,1418/

Kicsi, viszonylag olcsó és jól bírja az aksi.

Forrás 8.
iTunes - a Wikipédiából, a szabad enciklopédiából (utolsó módosítás: 2010. okt. 28. 22:02, wikipedia.hu)
Ismét wikipédia:
Az iTunes az Apple Computer digitális zenei és videóállományok lejátszására szolgáló médialejátszója, amelyet 2001. január 10-én mutattak be a MacWorld Expón. Az iTunes együttműködik az iPod lejátszókkal, alkalmas az Apple iStore szolgáltatásának igénybevételére. A program az Apple honlapjáról szabadon letölthető. Az iTunes Store (kezdetben iTunes Music Store) az Apple internetes zeneáruháza. Az első iPod-dal egyidőben jelent meg, és annak terjedését is elősegítette. A 7.0-s verziótól kezdve videót lejátszani képes iPodra nem csak sorozatokat, videoklipeket és kisfilmeket, hanem egyre több mozifilmet lehet vásárolni. Az iTunes legfőbb erényének, a zenekezelésnek van egy másik funkciója is: szinkronizálhatjuk gyűjteményünket az iPod-unkkal. Csak csatlakoztatni kell, máris felismeri és betölti az adatokat róla.

Azért vettem bele a munkámba a forrást, mert eléggé megbízhatónak bizonyult, annak ellenére, hogy a wikipédiából szedtem (ők is az apple.com alapján dolgoztak).

Forrás 9.
iTunes 10.01 verzió (feltöltés dátuma2010. szept. 26, www.szoftverbazis.hu)
Az [origo szoftverbázisán találtam egy jó leírást az iTunes-ról
A sokoldalú zenei program audiók (CD, MP3, ACC), valamint videók lejátszására használható. Számtalan szolgáltatása közül legfontosabb a ripper funkció, a konvertáló, a Netrádió, a CD-írás, az MP3 zenék megosztása, illetve azok letöltése az Apple weboldaláról, Apple TV,  illetve kategorizálások, MP3-lejátszó, adatátvitel. A programban találhatunk még id-szerkesztőt, tucatnyi grafikus effektust és equalizert. Twitter, Facebook, és Last.fm közvetlen eléréssel rendelkezik.
A leírás miatt és az iTunes letöltés elérhetősége miatt került bele a forrás a blogomba.

Forrás 10.
http://iworld.web4.hu/cikk/itunes-for-hungary (megnéztem: 2010. dec. 15. 15:14)
iTunes for Hungary (2010-07-09 10:35:00; iWorld.hu)
A napokban megalakult a Facebook-on egy csoport, amely az iTunes for Hungary nevet viseli. Ez nem más célt szolgál, minthogy Magyarországon is legyen külön iTunes Store, ahol az emberek akár magyar zenéket is letölthetnek (nem beszélve a többi nyalánkságról).
Nem árt, ha tudunk erről is.:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése