inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. október 19., kedd

Hamarosan elfogynak az IPv4 címek

Az IP-címek kiosztásáért felelős szervezet, a Number Resources Organization (NRO) figyelmeztetése szerint néhány hónap múlva elfogynak a kiosztható IPv4 címek.

A rendelkezésre álló keret 95 százaléka már el is fogyott. A szabad címek száma januárban csökkent 10 százalék alá, s ha a jelenlegi ütemben zajlik tovább a világháló bővülése, 2011 elejére-közepére végleg elfogynak a kiosztható IPv4 címek.

IPv4: a jelenleg használt protokoll

Az internetprotokoll (Internet Protocol, rövidítve IP) az internet egyik alapvető szabványa, az internet kommunikációs alapja. E protokoll segítségével kommunikálnak egymással az internetre kötött eszközök (számítógépek, hálózati eszközök, webkamerák stb.). A protokoll meghatározza az egymásnak küldhető üzenetek felépítését, sorrendjét. Minden internetre kapcsolt eszköznek van IP-címe, egyedi azonosítója, amelyet az interneten kommunikáló számítógépek egymás azonosítására használnak. Az IP-cím tehát olyan, mint a telefonos hálózatokban a telefonszám.

A most használatos IP-protokoll szerinti címeket nevezzük IPv4 címeknek, mert ez az internetprotokollok negyedik generációja. Az IP címek 32 biten ábrázolt egész számok, amelyeket 4 darab 8 bites, pontokkal elválasztott számmal írunk le. A Facebook.com - egyik - IP-címe például így néz ki: 69.63.184.142

IPv6: megoldás a problémára?

Az IPv4 címek elfogyása komoly probléma. Ennek megoldására dolgozták ki az IPv6 szabványt, vagyis a hatodik generációs címzésmódot. Az IPv6 már 128 biten ábrázolja a címeket, vagyis szinte végtelen IP-cím kezelésére képes. A cím leírása hexadecimális formában történik. Így néz ki a Facebook IPv6-os címe: 2620:0:1cfe:face:b00c::3

Ha végleg elfogynak az IPv4-es címek és a weboldalak csak IPv6-os címeket kapnak, akkor az új weboldalakat a régebbi szabványt használó eszközök nem látják majd: a manapság használt - elsősorban otthoni - hálózati eszközök nagy része nem képes kezelni az IPv6 szabványt, ezért azokat ki kell majd cserélni.

Ez a számláló mutatja a hátralévő időt az IPv4 címek elfogyásáig:



A HWSW cikke a témában: kattints ide.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése