inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. október 21., csütörtök

Windows Phone 7 - A Microsoft visszatérése a mobilfóniába

Az évezred elejét követő egyeduralkodása után, - a Nokiának is köszönhetően - a Microsoft lassan visszaszorult az okostelefonok piacán. Ezt a folyamatot felgyorsította az Apple és a Google megjelenése a piacon, az érintőképernyős mobilok terjedése, illetve magának a Microsoftnak az elhúzódó tétlenkedése. Az eredmény? A Windows Mobile lassan kiszorult a gyártók kínálatából.A visszatérést a Windows Phone 7 jelenti, amely mindenben szakít a vállalat mobilos örökségével.

Windows Phone 7 szakít a más operációs rendszereken megismert és megszokott menüs felépítéssel. Az operációs rendszerben és az alkalmazások azonos logika mentén épülnek fel, navigálni fel-le mozogva tudunk, jobbra-balra pedig további részletek tárulhatnak fel a programból vagy adatokból. Legalul kapjuk meg az egyes tevékenységekhez tartozó ikonokat, ha pedig valahol három pontot "..." látunk, biztosak lehetünk benne, hogy ott további opciók érhetők el.

Telefonálás, SMS
A Windows Phone 7 telefon ikonjára bökve a híváslistát látjuk, egymás alatt sorakoznak az indított, fogadott és nem fogadott hívások időrendi sorrendben. Minden hívás alatt látható a státusza és az időpontja, a bonyolított és az elmulasztott hívásokat más-más színnel jelzi a szoftver.

People hub, az új telefonkönyv
Ez tartalmazza a neveket és az elérhetőségeket, bővebben pedig a tulajdonos online szociális életének központja, amennyiben persze él online közösségi életet. A nevekre bökve megkapjuk az adott személy profilinformációit, valamint a különféle elérhetőségeit: ezek lehetnek telefonszámok amiket felhívhatunk vagy küldhetünk SMS-t rájuk, írhatunk e-mailt, vagy üzenhetünk az illető Facebook-falára, amennyiben a névhez tartozik Facebook-elérhetőség is.

Médiakezelés - képek, zenék, filmek
A Windows Phone 7-ben a képek, hangok, videók kezelésére gyárilag két külön menüt alakítottak ki, egyikben a fotók, a másikban a zenék és filmek találhatók. A fotókat böngészhetjük, kedvencek közé rakhatjuk, törölhetjük, megoszthatjuk őket Facebookon, elküldhetjük e-mailben vagy feltölthetjük a Windows Live SkyDrive tárhelyünkre. A szinkronizáció kétirányú, vagyis a Windows Phone 7 mobilunkon az online galériáinkat is böngészhetjük.
A zene/film menü már összetettebb, ugyanis integrálva van a Microsoft Zune szolgáltatásával, amely a redmondiak online zeneboltja, úgyhogy itt nem csak a saját tartalmainkat tudjuk lejátszani, hanem böngészhetünk az üzletben is, belehallgathatunk a dalokba és akár vásárolhatunk is!

Marketplace
Maga a piactér logikus felépítésű, külön vannak listázva az alkalmazások, a játékok és a zenék. A kategorizálás mindhárom eseteben azonos, láthatjuk a kiemelt újdonságokat, a legnépszerűbb termékeket, a legújabbakat, az ingyeneseket, majd jönnek a kategóriák, ami az alkalmazások esetén a különféle területre szánt programok csoportjait jelenti. Az egyelőre szűk kínálat betudható annak, hogy a Windows Phone 7 még vadonatúj, de a választék rohamléptekkel bővül.

Böngésző
A Windows Phone 7-ben található, az asztali Internet Explorer 8 alapjaira épülő Internet Explorer jelentős előrelépés a Windows Mobile 6.x kőkorszaki böngészőjéhez képest. Az új verzió csak a nevet tartotta meg, egyebekben rá sem lehet ismerni: gyors a letöltés, gördülékeny a megjelenítés és a görgetés, nyoma sincs lassulásnak és elérhetők a szokásos többujjas trükkök is.

Egyszerű Office
Elérhető a Word, az Excel, a PowerPoint és a OneNote, csatlakozhatunk SharePoint megosztásokhoz és van SharePoint Workspace támogatás is. A Microsoft nem volt rest és a mobilos operációs rendszerbe belefejlesztette az Office népszerű komponenseinek legfontosabb képességeit: a dokumentumokat nem csak megtekinteni lehet, hanem szerkeszteni is, a módosított dokumentumokat pedig e-mailben tovább is küldhetjük.

Cloud-szolgáltatások
A Bing Maps is elérhető a Windows Phone 7-en, de nem pótolja sajnos az olyan navigációs szoftvereket mint a Windows Mobile-on futó Garmin vagy akár az iGo. Hiába a műholdképet is megjelenítő térkép, amin hibátlanul működik a kétujjas zoom, gyors a megjelenítés és folyamatos a görgetés, maga a szoftver elég korlátozott képességű.

Összegzés
A Windows Phone 7-et nem menükben kutató, parancssorban matató geekeknek fejlesztette a Microsoft, hanem olyan felhasználóknak, akik igényli egy okostelefon fejlett szolgáltatásait, de nem szeretnének és nem is tudnak a telefonjukon barkácsolni, hackelni, azt várják el hogy a SIM-kártya behelyezése és bekapcsolás után egyszerűen csak működjön minden, álljon kézre és nézzen is ki jól.

Bemutató videók találhatóak itt.

A teljes cikkért kattints ide

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése