inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. október 19., kedd

Az Apple egykori vezetője elismerte, hiba volt felvenni őt

John Sculley az Apple egykori vezetője nemrég a Cult of Macnek adott interjúban kerek perec kijelentette, hiba volt őt felvenni, és minden, ami az Apple-nél történt az ő vezetése alatt, Jobsnak köszönhető.
Híres ficsöre, hogy ő tette ki Jobs szűrét a cégtől 1985-ben. Először is nem árt tudni, egyáltalán miért került az Apple-höz CEO-ként Sculley, mikor egyszer ott volt Jobs. Ehhez Steve Jobs személyisége adja a választ: az Apple főrészvényese és vezetője akkoriban fiatal és forrófejű volt, nem volt hajlandó normálisan felöltözni (akkoriban még azt hitték, ezt kinövi), beszólt mindenkinek, ezért az igazgatótanács úgy vélte, kell egy supervisor a feje fölé. Partnerként állították be a két titánt, míg Jobs a technikai oldalt irányította, Sculley inkább a marketingért volt felelős. Az elképzelés azonban nem működött, Sculley szerint az egész helyzet predesztinálva volt a hatalmi harcra. Jobs vitte a Macintosh részleget, ő volt a főrészvényes, így aztán az ügyvezető Sculley felett és alatt helyezkedett el, attól függően, honnan nézte az ember.







Sculley a mostani interjúban, 25 évvel később elmondta, hogy sem a felvételekor, sem a Macintosh divízió átvétele pillanatában nem tudott sokat a számítógépekről. Elhatározta, hogy helyrehozza a céget, de Jobs módszereivel és filozófiájával.

Tíz évig volt a vállalatnál, de állítja, hogy minden dizájnterv, amit jóváhagyott, Steve Jobstól származott, és a létrehozott termékekért minden érdem neki jár, hiába nem volt már ott a cégnél. Sculley szerint Steve Jobsban az a bámulatos, hogy ennyi évvel később még mindig ugyanazokhoz az elvekhez tartja magát. Ezek közül felsorolt néhányat: fantasztikus dizájn, vevői elégedettség, a csoportszemlélet tagadása, tökéletességre törekvés, előrelátás, minimalizmus, a legjobb alkalmazott felkutatása, a rossz munka szemétbe dobása, a részletekben való elmerülés, kicsiben gondolkodás.

Amikor Jobs átvette a céget 1998-ban, kinyírta a zsákutcába futott projekteket, megkezdte a visszaállást az Intel platformra (Sculley később a legnagyobb hibájaként nevezte meg, hogy a Macet Power PC alapokra helyezte), de a mostani interjúból derült ki, Jobs nem egy idegenné vált vállalatot vett át. Több mint tíz év után még mindig ott voltak a kéznyomai az évtized CEO-jának, hiszen az Apple pontosan és kizárólag az, amit Steve Jobs gondol a számítástechnikáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése