inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2008. december 16., kedd

A szemantikus web és mesterséges intelligencia

Sokak szerint a Web 3.0 lenne, lesz az intelligens web, vagy más értelmezésben a szemantikus (jelentéstani) viszonyokat is rögzítő web. A szemantikus webbel pontosan azért foglakoznak, amiért a Google sikeres lett, vagyis azért, ami a web hiányossága: az információkat megjelenítő leírónyelv nem tartalmaz jelentéstani állításokat, a html pusztán formai szempontból "leíró" nyelv. Amint a hipertext kapcsán már láttuk, a megvalósult web nem rögzíti a tartalmi összefüggéseket, csak a fájlok közt teremt (egyirányú) kapcsolatot a hiperlink. A keresés, eligazodás ezért szorul erre specializálódott cégek munkájára: egy weboldalból nem derül ki, mely weboldalak linkelnek felé.
A szemantikus web három úton valósulhat meg: 1. a Google, vagy a Facebook révén, 2. felülről szabályozottan (névterek, besorolás, taxonómia - azaz szakértők szabályozta rendszerezés) - (Tim Berners-Lee is ezen dolgozik napjainkban) és 3. alulról építkezve, a közösségi interaktivitás pontatlan, de tömérdek jelentéstani besorolási aktusa nyomán (folksonomy). Ilyen folszonómikus eljárás a címkézés, mint tartalmi besorolás. A címkézési aktusok globális összekapcsolásából, összegződéséből jelentős "hálózati intelligencia" alakulhat ki. 
A mesterséges intelligenciakutatás fontos részei kapcsolódnak a hálózati intelligencia, információfeldolgozás vagy felismerés, besorolás problémáihoz. Hasznosulnak kutatások a képfelismerésben, a magatartás modellezés, hálózatelmélet, robotika területén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése