inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2008. december 16., kedd

Közösségi hálózatok - social networking

A hat lépés távolság (Six Degrees of Separation) elmélet szerint a Földön bárki kapcsolatba hozható bárkivel egy ismeretségi láncon keresztül, melyben a két végpont között maximálisan öt elem van. A Nobel díjas matematikus Marconi felvetésének első hivatkozásaként Karinthy Frigyes 1929-es Láncszemek című novellájában bukkan fel először az elmélet, s Stanley Milgram  Kis világ kisérletei (Small World Experiment) emelték a tudományos érdeklődés terébe az amerikai társadalom vizsgálata során.
A közösségi web forrásának számító fórumok, a html-honlapok és a közösségi hálózatok viszonya: a korábban (lásd web 2.0) leírtak szerint a "közösségi hálózat"-szolgáltatások viszik tovább a web korábbi interaktív tereinek (fórumoknak) közösségi élményét. A profiloldalak részben átveszik a korábbi honlapok szerepét, funkcionalitását is, így válik érthetővé, miért hal el lassan az egyedi honlapépítés korábbi szokása.
A magyar iWiw (kezdetben wiw) 2002-ben globálisan is egyike volt az első közösségi oldalaknak. Robbanásszerű növekedése 2005 őszétől indult be, több, akkor új szolgáltatás mellett elsősorban a képfeltöltés lehetőségétől. 2006 elején kénytelenek voltak korlátozni bővülését, majd tavasszal megvásárolta a T-com. Azóta az iwiw fejlődése lelassult, szolgáltatásában elmaradt a nálunk is népszerűvé váló Facebook mögött. Felhasználóinak száma így is közel 3 millió - a leglátogatottabb magyar honlap.
Jelentősebb közösségi hálók: MySpace - elsősorban angolszász területeken népszerű, különösen zenei szolgáltatásaival (majd minden létező zenész, zenekar itt (is) tart kapcsolatot rajongóival) -  a Facebooktól lemaradva, zenei irányba kíván profilt váltani a közeljövőben. Facebook: 2004-ben eredetileg amerikai egyetemisták közösségi hálója, de nyílt, openAPI-ra épülő kisalkalmazás-rendszerével és a felhasználók minden aktivitását mutató felületével rendkívül népszerűvé vált. Orkut - a Google rendszere, elsősorban Indiában és Dél-Amerikában népszerű.
Az általános közösségi hálók mellett rövidesen megjelentek a niche, avagy réteghálók, könyv-könyvtáros területen ilyen a nemzetközi LibraryThing, vagy a magyar Moly.hu.
A web 2.0-ás fejlődés mai állapotában a közösségi oldalak, blogok és wikik egyre közelebb kerülnek egymáshoz, s mint korábban a fórumok, kialakulni látszik a legkülönbözőbb aktivitások összefoglalására alkalmas, widget-ekkel, mini-alkalmazásokkal bővíthető (aktivitási szokásainkhoz szabható) közösségi tér (lásd Facebook).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése