inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2008. december 16., kedd

Digitalizálás

A digitalizálás kezdetben tudásegyesítő összefogásként, lelkes könyvtárosok és olvasók összefogásával, házi szkenneléssel indult a Projekt Gutenbergben csakúgy, mint a MEK-ben. Napjainkban a Google vagy Amazon tömeges digitalizálási projktjeivel párhuzamban a szakmai módszeresség, magasabb minőség, feltárás és bibliográfiai pontosság lehet a könyvtári és nemzeti illetve pl. EU szintű digitalizálási munkák jelentősége.
Új fordulatot jelenthet az e-papír (energiát csak lapozáskor igénylő megjelenítő technológia) terjedése és az e-book olvasók (pl. Kindle) népszerűvé válása. melynek a táblagép hardverkategória elterjedése is lökést ad 2010-től.
Nemzetközi projektek: Project Gutenberg - 1971-óta a legelső elektronikus könyvtár (USA).
Google Books Library Project - a Google és számos könyvtár együttműködésében zajló digitalizálási munka (jelenleg 10 millió kötet szkennelésén vannak túl), melynek eredménye a Google Book Search (korábban: Google Print) szolgáltatás. Sok kritika éri a digitalizálás gépiességéért, a kiadói jogok megsértéséért és (főleg Franciaországból) a globális tudás anglicizálásának erősítése miatt.
Europeana - az EU által támogatott, nemzeti gyűjteményeket összefogó kezdeményezés, melynek elődjét European Library néven tervezték éveken át. 2008 novemberében indult szerverösszeomlással és 2 milliós állománnyal, melynek fele francia nyelvű.
Jelentősebb hazai archívumaink: DIA (Digitális Irodalmi Akadémia), MEK (Magyar Elektronikus Könyvtár), NDA (Nemzeti Digitális Adattár), EPA (Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis), NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum), OSZK-Digitális Képarchívum, MDK (Magyar Digitális Képkönyvtár), FSZEK-Budapest-képarchívum.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése