inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2008. december 16., kedd

Hipertext

Előképek-előzmények: tipográfia - pl. Talmud. Nyelv/filozófia: Derrida, posztmodern, a történelem/történetek széttöredezettsége, pl.: James Joyce, vendégszövegek, pl. Esterházy. Technológia: Vannevar Bush Memex-gépe, vagy Ted Nelson internetes Xanadu hipertext-rendszerterve. A Xanadu jelentősége: olyan rendszer lett volna, melyben a másolást az idézés helyettesíti, tehát minden információt csak egyszer kell fölvinni, az alkotó és alkotása közötti kapcsolat biztosított, nincs szerzői jogi probléma.
Megszületés: Tim Berner- Lee a CERNben, a kutatóknak internetes faliújságként. A HTML nyelv: az SGML egyszerű felhasználása. (Hipertext Markup Language / Standardized General Markup Language). A HTML hátrányai: csak formai leírónyelv, nincs kidolgozva jelzéskészlet a tartalomra, csak a meta-adatokra, melyek kitöltése nem kötelező. Tartalmi leíró nyelv az XML ((Extensible Markup Language) az egyes tématerületekre szabható DTD-kel. A megvalósult Web fő fogyatékossága a linkek egyirányúsága - ezt "használja ki" a kereső-üzlet (pl. Google), amikor feltérképezve a linkek rendszerét, megszerzik és sajátjukként szolgáltatják a hiányzó tudást.
A HTML nyelv alapelemei: HEAD, BODY, a headben a legfontosabb meta adatok: title, author, description, keywords. Legfontosabb tagek: a=horgony, img=kép, table=tábla, b=vastagbetű, i=kurzív, h1, h2, h3 stb. = címsor, p=bekezdés, br=sortörés, hr=vízszintes vonal. Legfontosabb attributumok: href=hiperreferencia, title=link fölött megjelenő címke; src=forrásútvonal, alt=kép tartalmát megfogalmazó alternatív, szöveges leírás, ha a kép nem látszik, illetve kereső és felolvasó programok számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése