inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. június 20., hétfő

Szélessáv Mindenkinek!


2011-ben is folytatódott az internetpiac bővülése. Az I. negyedév végén az előző évhez képest 413-ról 418-ra növekedett az internetszolgáltatók száma – olvashatjuk a Központi Statisztikai Hivatal Távközlés- és Internetről szóló gyorstájékoztatásában. A piac további koncentrálódását mutatja, hogy 13 cég tudhatja magáénak az előfizetések 90%-át.
Az internet-előfizetések száma ötödével nőtt, március végén már meghaladta a 3,4 milliót.


A kedvezőbb mobilinternet tarifáknak köszönhetően a vezeték nélküli elérés 39%-kal bővült. A mobilkategóriába tartozó internet-előfizetések így az összes internet-előfizetés 40%-át teszik ki.
A vezetékes internet két legjelentősebb típusa közül a kábelhálózatos előfizetések száma 11%-kal nőtt, viszont az xDSL-előfizetések száma kisebb mértékben csökkent.
A széles sávú (kábeltévés és xDSL-) internetre történő előfizetések száma 5%-kal nőtt. Bővült a kisebb részarányt képviselő egyéb – például a LAN- (optikai) internetet is magába foglaló – kategória előfizetéseinek mennyisége is (a korábbi évhez képest 32%-kal). A korábbi évhez képes eltűnőben van a betárcsázós (kapcsolatvonali és ISDN) csoport.

A dinamikus fejlődés a szolgáltatók közötti éles technológiai és árversenynek is köszönhető.
Az előfizetéses internetszolgáltatásból származó nettó árbevétel 2011 I. negyedévében megközelítette a 34 milliárd forintot, ami csupán 1%-kal haladta meg az egy évvel korábbi bevételt. Az, hogy az árbevétel növekedése nem arányos az előfizetések számának dinamikus bővülésével részben az akcióknak (például ingyenes hónapok, 3 termék egy csomagban – vagyis internet, televízió és telefon olcsóbban kínálva), részben pedig a díjak mérséklődésének köszönhető.

Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke szerint a távközlésben a nagykereskedelmi piac szabályozása azért fontos, mert az itt kialakult árak határozzák meg a végfelhasználók által fizetett díjakat is. A csökkenő árak pedig egyértelműen magukkal hozzák az előfizetések számának növekedését. És végső soron az új generációs hálózatok akkor jelentik a fejlődés zálogát, ha az ahhoz való hozzáférést kiszélesítik.

A versenyt elősegítendő az Európai Unió is elfogadta az NMHH határozatait, miszerint a nagyobb piaci szolgáltatók az optikai és részben a rézkábel hálózataikat kötelesek megosztani kisebb versenytársaikkal azokon a területeken, ahol azok nem rendelkeznek saját infrastruktúrával.
A vezetékes infrastruktúra mintegy 70 százaléka a három nagy hazai szolgáltató, a Magyar Telekom, az Invitel és a UPC kezében van. A szabályozás a kis alternatív szolgáltatók megerősödését, s ezzel párhuzamosan a szolgáltató-, valamint a szolgáltatás kínálatának bővülését hivatott előmozdítani.
Remélhetőleg a határozatok az infrastrukturális beruházások növekedéséhez vezetnek.
Az újgenerációs hálózatok jelenleg a lakosság 62 százaléka számára elérhetőek, a települések esetében viszont csupán 19 százalékos a lefedettség.

2011 áprilisában az adatok szerint a vezetékes szélessávúinternet-előfizetések száma elérte az 1,805 milliót. A hagyományos dsl-szolgáltatásra előfizetők száma pedig egy hónap alatt 803 ezerről 804 ezerre nőtt. A nagyobb kábelszolgáltatók 768 ezer előfizetéssel rendelkeztek és 232 ezren fizettek elő optikai szálon nyújtott szolgáltatásra.



Források:
Origo - Sok háztartásban olcsóbb lehet a telefon és az internet (letöltés: 2011.05.22.)
http://www.origo.hu/techbazis/internet/20110513-olcsobb-lehet-a-telefon-es-az-internet.html
Computerworld - Élénkül a verseny szélessávon (letöltés: 2011.05.22.)
http://computerworld.hu/elenkul-a-verseny-szelessavon-20110513.html
Index - Olcsóbb távközlési szolgáltatás 3,6 millió háztartásnak (letöltés: 2011.05.22.)
http://index.hu/tech/blog/2011/05/13/olcsobb_tavkozlesi_szolgaltatas_3_6_millio_haztartasnak/
Központi Statisztikai Hivatal - Távközlés, internet 2011. I. negyedév - Gyorstájékoztató (letöltés: 2011.06.15.)
http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/gyor/tav/tav21103.pdf
Index - Tízezer új szélessávú előfizetés áprilisban (letöltés: 2011.06.15.)
http://index.hu/tech/2011/06/08/tizezer_uj_szelessavu_elofizetes_aprilisban/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése