inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. június 19., vasárnap

Létrehozták a Magyar Nemzeti Digitális Archívumot

Június 6-án, hétfőn az Országgyűlés elfogadta a múzeumi törvény és a filmtörvény módosítását, ezzel lehetőség nyílt a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) létrehozására.
A kormányzat célja, hogy "a magyar kultúra által létrehozott valamennyi alkotást, a szépirodalomtól a képzőművészeten át a filmművészetig biztonságos, digitális úton rögzítse és hozzáférhetővé tegye egy központi nyilvános felületen" - mondta Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján.


Amit eddig a MaNDA-ról tudtunk

A nemzeti archívum készülő terveiről 2010 novemberében hallhattunk először, Szőcs Géza akkor Brüsszelben, az Unió oktatási, ifjúsági, kulturális és sportügyekért felelős miniszteri tanácsának ülésén a magyar delegáció vezetőjeként beszélt arról, hogy Nemzeti Erőforrás Minisztérium kiemelten fontos feladatnak tekinti "a digitalizált és a digitálisan keletkező kulturális javak tartós megőrzését", összhangban az Európai Unió digitális menetrendjével.
Szőcs Géza legközelebb május 3-án, a Media Hungary 2011 konferencián A magyar audio-vizuális kultúra megőrzése, fejlesztése, támogatása címmel tartott előadásán beszélt arról, hogy a tervek szerint a kulturális kormányzat még a magyar uniós elnökség alatt létre fogja hozni a MaNDA-t.

A koncepció

Az új archívum a Magyar Nemzeti Filmarchívum átalakulásával jön létre, feladata, hogy a különböző közszolgálati gyűjteményekben (NAVA, MEK stb.) felhalmozódott digitális tartalmakat egy központi felületen tegye elérhetővé, illetve az újonnan létrejövő alkotások rögzítését és archiválását is megvalósítsa.
A lérejövő archívum törekedni fog a minél szélesebb körű szabad felhasználás megteremtésére - természetesen a hatályos szerzői jogi törvényekkel összhangban, a jogvédett tartalmakat pedig fizetés ellenében teszik majd elérhetővé.
A létrejövő gyűjteménnyel gazdagítani kívánják az Unió digitális könyvtárát, a Europeanát, az itt elérhető 14 millió dokumentumnak jelenleg mindössze 9 ezreléke magyar - mondta el Szőcs Géza.

A megvalósítás

Lovas Lajos, a NEFMI Digitális Archívum Főosztályának vezetője a sajtótájékoztatón ismertette az archívum megvalósításához szükséges főbb lépéseket. A már meglévő gyűjtemények számbavételét követően egységesítik azok metaadat-formátumait és nyilvántartó rendszereit, ezután létrehozzák az intelligens keresővel ellátott központi webes felületet. Az oldal egy egyszerűen kezelhető, infotainment (szórakoztatva informáló) portál lesz, béta-verziója a tervek szerint 2011 második felében készül el.

Anyagi háttér

A MaNDA számára a Filmarchívum költségvetésén (213 millió) kívül 200 millió forint áll rendelkezésére idén a költségvetés alapján, ezenkívül 160 milliós bevételi kötelezettség is terheli, melyet működésének fedezésére fordíthat.
Emellett pályázhatnak, hogy forrásaikat kiegészítsék, "tavaly többek között leadtunk egy kiemelt projekt-pályázatot 100 millió forintos összegben a nemzeti kulturális örökség részét képező kép- és hangrögzítés országos nyilvántartási rendszerének kialakítására" - mondta Lovas Lajos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése