inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. június 21., kedd

Nemzeti internet! A cenzúra új lépcsőfoka?

Az internet wikipédiás szócikke a következő módon kezdődik. „Az internet olyan globális számítógépes hálózatok hálózata…”. Ez Iránnak nem tetszik, így lépéseket tesz ellene, a nemzeti internet bevezetésén gondolkodik. Talán ez lehet a cenzúra új, mesteribb megjelenése?

Saját internetet fejlesztene Irán

Az iráni vezetőség szerint a kibertér leválasztása a világ többi részéről végre megoldaná az internet feletti uralom és az iráni szabályozásnak megfelelő tartalom kérdéseit. Ám ha a mostani helyzetet vesszük alapul, akkor Irán most sem panaszkodhat cenzúra ügyben.

 Elzárkózás?

Az iráni internet alapja a muszlimok etikai és morális elvein alapszik majd. Az új rendszer eleinte párhuzamosan működik majd az internettel, ugyanis a bankok, kormány, minisztériumok és nagyobb cégek hozzáférhetnek majd a hagyományos nethez. Idővel veszi majd át az internet helyét.

 
A lassan, de biztosan növekvő számú felhasználókat azzal győzné meg, hogy a nemzeti internet olcsóbb lenne, mint az, amelyet a világ minden részéről kell beszerezni , ráadásul az Iszlám értékeit is jobban tiszteletben tudja tartani.




Hol tart most?

Még februárban a telekommunikációs minisztérium kutatási intézetének igazgatója azt állította, hogy hamarosan az ország hatvan százaléka tud kapcsolódni az új nemzeti hálózathoz. Két éven belül pedig az egész országra kiterjesztik azt.

Független forrásokból kaphatunk arról hírt, hogy saját fejlesztésű operációs rendszer is napvilágot láthat Iránban, amely az öreg Microsoft Windows-t kívánja helyettesíteni, így az új nethez új operációs rendszer is dukál.

ÁM!

Még az olyan gazdaságilag elzárt országokban is, mint Irán, az internetnek jelentős szerepe van az üzleti életben. Ezért nagyon kevesen hiszik el, hogy Irán tényleg képes teljesen elzárkózni az internetről.

Lehetséges, hogy két párhuzamosan futó rendszer lesz egymás mellett. A példa ráadásul nem is egyedi: Kubában  két rendszer létezik egymás mellett, az egyiket a kormányzati szervek és a turisták használják, ez lenne a hagyományos net. A másik pedig az ellenőrzött és cenzúrázott, ezt a kubaiaknak tartják fenn.


Források: 1,2,3,4,5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése