inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. június 22., szerda

Digitális újság- milliós olvasószám fölött talán megéri…


Rupert Murdoch médiamágnás vállalata elindította az első csak iPad-en olvasható újságot. A Kulcs-Soft elnök-vezérigazgatója szerint az úgynevezett táblagépen történő megjelenés nem számít újdonságnak, de a lépés a nyomtatott sajtó visszaszorulását erősíti.

Kulcsár Tibor szerint a digitális újságok sikere azon múlik, mennyire sikerül az olvasóközönségüket meggyőzni. Kulcsár akár már 5 éven belülre jósolja a papír halálát. A magyarul táblagépnek nevezett eszközök az újságolvasás új módját hozzák el. A hagyományos sajtó könnyű hordozhatóságát és olvashatóságát ötvözik az internetes újságok gyors hírfeldolgozási lehetőségeivel.

Viszont a 30 millió dolláros (fél milliárd Ft.)fejlesztést csak kevesen engedhetik meg maguknak, Magyarországon a megtérüléshez egymilliós olvasótábor kéne. (Sokat kell még arra várni, hogy itthon egy újságnak ekkora olvasói köre legyen, még ha egy bulvárlapról beszélünk is, ami tegyük hozzá jobban fogy mint a többi különböző témájú lap.) Amerikában, és az angolul beszélő olvasók körében viszont gyorsan megtérül a befektetés.

Kulcsár szerint még a mesekönyvek, képregények is digitalizálódni fognak. (Majd idővel. Ha lesz elég technikai fejlettség.Ez még a jövő zenéje...)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése