inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. június 21., kedd

Internetre kerül a brit nemzeti könyvtár közkincse

- írja az Index.
A cím kissé megtévesztő: nem a teljes kincs, csak egy része. Nagyjából 1,7%-a. 250 000 mű.
Mégis a kezdeményezés nagyszerű. Olyan művekhez férhetünk így majd hozzá bárhol a világon, mint az első belső égésű motorral rendelkező tengeralattjáró tervrajza, ami nélkül lássuk be, nem is tudnánk elaludni.
De komolyan: tényleg olyan művekkel találkozhatunk így, amelyek azelőtt elérhetetlenek voltak az interneten keresztül. Ráadásul ingyen ér bérmentve a Google jóvoltából. Fizessenek neki azok, akiknek a bannerjeire kattintottunk.
A könyvek szabadon kereshető és letölthető formátumban lesznek elérhetők, szóval talán még jobb is ez, mint egy könyvtárban böngészni, ahol a Ctrl+F szép álom csupán.

Könyvtáros hallgatóként mégis megfordul az ember fejében a gondolat: ha már minden könyvet digitalizálnak (legálisan ugyan csak a már nem jogvédetteket, ám köztudott, hogy a nagylbb érdeklődésre számot tartható könyvek is elérhetők illegális módon online), akkor ki jön be a könyvtárakba?
Újfajta könyvtárat vizionálok. Hűvös, légkondicionált helyiségben halkan zümmögnek a szerverek, mellettük néhány polcon könyvek. Témájuk a botsáskák legújabb alfajának felfedezése, esetleg aleatorikus nászindulók. Időnként megjelenik egy-egy menyasszony vagy vőlegény, aki ilyenre esküdne. Egyébként csend és zümmögés. Psszt! A könyvtáros alszik!

Természetesen erről szó sincs. A digitalizálás nagyszerű dolog, de kevéssé valószínű, hogy kiszorítaná a papír könyveket a közeljövőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése