inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. december 16., csütörtök

Tűzrókákat fogadott örökbe a Mozilla

A legenda szerint a Mozilla Firefox böngésző nevét és a logóban található figurát a Kínában őshonos vörös panda (egyik angol nevén firefox, azaz tűzróka) ihlette. A Mozilla most két vörös panda kölyköt fogadott örökbe.


tűzróka a logón

A Mozilla hivatalos blogjának bejelentése szerint december 3-án két új taggal gyarapodott a Mozilla közösség, méghozzá nem akárkikkel: a Mozilla két nőstény vörös panda kölyköt fogadott örökbe. A kölykök a Tennessee állambeli Knoxville Állatkertben születtek júniusban. Napjaikat mostantól néhány hónapon keresztül bárki nyomon követheti a számukra létrehozott weboldalon.

A veszélyeztetett vörös panda

tűzróka a valóságban
A hivatalosan vörös macskamedve néven számontartott állatok a Himalája mérsékelt égövi erdőiben élnek, Kína, India és Nepál területén, de számuk mára erősen lecsökkent. Ennek fő oka, hogy az élőhelyük mintegy 50 %-át elveszítették az emberi települések terjeszkedése, a mezőgazdaság és a fakitermelés miatt.  Ezért a faj a Természetvédelmi Világszövetség besorolása szerint  "súlyosan veszélyeztetett".

Tökéletesen felépített marketing

A Mozilla a Firefox Facebook oldalán arra kérte a látogatóit, hogy a Vöröspandák Világnapja alkalmából - ez november 13-án volt - látogassanak el a hozzájuk legközelebbi állatkertbe és küldjenek fotót.
A már említett, a pandák számára létrehozott oldalon a központi szerepet az élő közvetítés jelenti. A két állat (és szüleik) minden mozdulatát a nap 24 órájában lehet figyelni összesen 6 kameraszögből. Az oldalon találhatók még érdekességek a Mozilla szervezetéről, a Firefox böngészőről, linkkel a letöltés oldalra és különböző célú adományozási lehetőségekkel (támogatni lehet többek között a Knoxville Állatkertet is).



A kölykök elnevezésének feladata is a látogatókra vár. Az oldalon 5 névpárra lehet szavazni, a legtöbb szavazatot elnyerő két nevet kapják majd meg a pandák december 22-én. Jelenleg az Ember és Spark névpár vezet, 166 szavazattal.
Azok, akiknek az élő közvetítés nem elég, a Twitteren is folyamatosan hírt kaphatnak a kölykökről - a Mozilla @cubcaretaker néven twittel róluk. Emellett a Firefox YouTube-os csatornájára feltöltött videók között is csemegézhetnek a pandarajongók.

Eredeti cikk az Itcafen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése