inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. december 16., csütörtök

Gyakori jelszavak

Már régi bevált szokás a titkosítás hisz ez már papírformátumban is megtörtént széfek és különleges tinták segítségével, és már régen is használta az ember az úgynevezett jelszót hogy bejuthasson egy titkos ajtón. A jelszó egy titkos szót vagy karaktersorozat, amelyet használnak a hitelesítéshez, személyazonosság igazolására, vagy egy erőforrás hozzáféréséhez (pl.: hozzáférési kódot egy jelszót). A jelszó titokban kell tartani azoktól, akiknek nem engedélyezzük a hozzáférést.

Egy hackerfeltörés után a Gawker blogweboldal adatbázisát még a betörés napján, vasárnap közzétették az ellopott adatbázist fájlcserélő hálózatokon. Az emailcímeket és jelszavakat tartalmazó csomag természetesen titkosított volt, de a könnyen visszafejthető (rövid, értelmes szavakból álló) jelszavakból 190 ezret sikerült megfejteni.

A leggyakrabban használt jelszó az "123456", ezt követi a "password", az "12345678", a "qwerty", és az "abc123". A toplistán szerepelnek még a gawkeres blogok nevei (gizmodo, lifehacker, kotaku), gyakori keresztnevek, és olyan szavak, mint a baseball, starwars, cheese (sajt), monkey (majom), sunshine (napsütés), és whatever (tökmindegy). Meglepő módon nem került be a top10-be az angol nyelv talán legismertebb két kifejezése, az iloveyou (szeretlek), és a fuckyou (általános káromkodás, ízlés szerint sokféleképpen fordítható az ilyen téren sokkal gazdagabb magyarra).

Érdekes dolog ilyen hírekről hallani, hogy mindenki mindenhol azt mondja hogy készítsünk olyan jelszót ami betűből és számból is áll, ebből az esetből mégis kiderül hogy az emberek inkább a könnyebb jelszót és a cookiekat használják, még ha ez veszélyezteti is titkos adataikat.


felhasznált link: 123456 a leggyakoribb jelszó a Gawkeren

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése