inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. december 16., csütörtök

Szemüveg nélkül is térhatású a magyar 3D-tévé

Néhány hónapon belül bemutatkozik a magyar iPont cég szemüveg nélkül is térhatású képet közvetítő tévéje. A cég vezetője szerint a 3D-s technológiákból hazánk még komoly gazdasági előnyre is szert tehet.

A készülék hátoldalába egy teljes számítógépet beépítettek, ez végzi a jelek térhatásúvá átalakítását. Maga a tévé egy felső kategóriás LCD-modell, amelynek képernyője elé egy speciális rácsozatból álló szűrőt helyeztek, amelyet úgy alakítottak ki, hogy csomópontjai más-más irányba térítik az egyes képpontokból sugárzott fényt.

Egyeseket a néző egyik, másokat pedig a másik szeméhez közvetítenek, ezáltal teremtve meg a 3D-s látvány illúzióját. Tovább bonyolítja a helyzetet az, hogy a képnek több irányból is láthatónak kell lennie - ez a megoldás ötféle irányból is jól látható képet állít elő a pixelekkel való trükközéssel, ez pedig azt igényli, hogy a készülék valós időben hatalmas mennyiségű képi információt tudjon feldolgozni. A vezérléshez szükséges szoftver száz százalékban magyar fejlesztés.

Ez a megoldás szükségtelenné teszi azt, hogy a nézőnek 3D-s szemüveget kelljen viselnie. Ugyanakkor a tökéletes látványt csupán nagyjából három-öt méteres távolságból, és többé-kevésbé a tévével szemben ülve élvezhet a néző, ami körülbelül megfelel egy átlagos nappali tévézési viszonyainak - viszont aki oldalról pislant a készülékre, elveszti a térhatás illúzióját.


Az iPont szabadalmaztatott megoldása a 3D-szemüveges megoldásoktól eltérően vibrálástól teljesen mentes képet jelenít meg, ami nem fárasztja jobban a néző szemét, mint egy hagyományos tévé képe. A készülék jóval drágább lesz a "szemüveges" 3D tévéknél, mivel sokkal bonyolultabb megoldást alkalmaznak a már boltban is kapható térhatású televíziókénál. Utóbbiaknál ugyanis csak kétféle képet kell előállítani (egyet-egyet mindkét szem számára), nincs szükség eltérő szögekből is látható térhatású nézetre, és speciális szűrőt sem kell helyezni a képernyő elé.



A szemüveg nélküli térhatáshoz bonyolultabb rendszer, sok - drága - változtatás szükséges. Valószínűleg ez az oka annak is, hogy ma még a nagy gyártók egyike sem kínál hasonló technológiát használó tévét.

Azokkal az adásokkal, amelyek a "szemüveges" 3D-tévéken megjeleníthetők, az iPont rendszere is kompatibilis. Hogy vonzóbbá tegyék a készüléket a leendő vevők számára, internetes funkciókkal is felvértezik majd - hiszen ehhez amúgy is rendelkezésre áll a beépített PC.

Annál nehezebb térhatású tévét készíteni, minél nagyobb a készülék mérete: egy hordozható, kézben fogható eszközt - ilyen lesz a Nintendo jövőre debütáló 3DS zsebkonzolja is - mindenki közelről, és nagyjából azonos szögből néz, egy száz centis tévé képének azonban már több irányból és távolságból is jól kell látszódnia.

A hagyományos, kétdimenziós műsorok a megszokott módon nézhetők, ám számítógép-monitornak ezek a képernyők nem alkalmasak a speciális szűrők alkalmazása miatt, az apró betűk ugyanis nem olvashatók rajtuk tökéletesen.

A cikk szerint "Hazánk a 3D-technológiát illetően az Egyesült Államokkal és Japánnal szemben is versenyképes helyzetben van, a piaci rés pedig Magyarország számára komoly gazdasági potenciált rejt mind vevő, mind pedig rögzítőeszközök, és az ezekkel kapcsolatos megoldások kifejlesztésében, így jó esélyt lát arra, hogy kibővítik majd jelenlegi kutató-fejlesztői hálózatukat."


Forrás: origo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése