inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. december 13., hétfő

Az európai internet hálózat fejlesztés új szemlélete és vitái


Folyik a harc az internetsemlegességről!



Ed Vaizey brit távközlési miniszter egy londoni konferencián elmondott beszédében jelentette ki, hogy az internet-semlegességnek véget kell vetni és igenis meg kell engedni az internetszolgáltatóknak, hogy bizonyos tartalmak továbbítását előnyben részesítsék. Ha az internetszolgáltatók a forgalomirányítás mértékéről és mennyiségéről rendszeresen tájékoztatják az előfizetőiket, akkor ebben semmi kivetnivaló sincs.


Míg az Európai Bizottsággal folytatott korábbi nyilvános konzultáción a Erik Huggers, a BBC jövőbeli médiákért és technológiákért felelős igazgatója azt állította, hogy az internetsemlegesség feladása csökkentené a világháló növekedését és megakadályozná a további innovációkat. Hasonló véleményen volt a Google is.


Neelie Kroes, az Európai Unió digitális ügyekért felelős biztosa az internetsemlegességi konferencián kifejtette, hogy az Európai Bizottság kizárólag egy nyitott és semleges világhálót tud támogatni. Ezen túl hozzátette, hogy ha egy internetszolgáltató nem kezeli minden szolgáltatását egyenlőként kezeli, esetleg egyes adatfolyamatokat megpróbál korlátozni vagy törölni, akkor az EU szabad piaci versenyre vonatkozó szabályai lehetővé teszik a szolgáltatóváltást. Különben is a nemzeti szabályozásba az európai uniós távközlési csomag kimondja, hogy minden internetszolgáltatónak tájékoztatási kötelezettsége van az ügyfelei felé és azonnal jeleznie kell az előfizetőinek, ha átirányítja vagy korlátozza a forgalmat.



Fizessen többet ki nagyobb forgalmat produkál, avagy aki minőségi szolgáltatást akar nyújtani!



A Cisco európai igazgatója nyilatkozata alapján már itt az ideje, hogy beköszöntsön a teljesítmény arányos internet számlázás, hiszen a minőségi szolgáltatásért az internet szolgáltatóknak (akik továbbítják az adatfolyamatokat a piaci szereplők számára) a legújabb szinten kell tartani a hardvereket és vezetékeket. Ez nem csak a Ciscónak lenne jó, hanem az embereknek is, mivel így a nagy teljesítményt kínálókat a felhasználók számára előnyben kell részesíteni az olyan rendszerekkel szemben, amelyek kisebb teljesítményt kínálnak.

Kroff szerint az Európai Unió által kitűzött cél, hogy 2020-ig minden európai uniós állampolgárnak legyen legalább 100 Mbit/s-os kapcsolata, ami társadalmi szempontból is szükséges. De a felhasználás optimalizálása érdekében mindenképpen fontos, hogy a jövőben az üzemeltetők optikai kábelekre váltsanak, hogy ezáltal is lehetővé tegyék a gyorsabb kapcsolatot. Európának nem szabad lemaradnia a többi kontinens mögött.


Az internetezők nagyon keveset fizetnek a szolgáltatásokért, így ezekből az összegekből nem lehet finanszírozni a jövőbeli hálózati infrastruktúrával kapcsolatos fejlesztéseket. A szolgáltatók ezért támogatják, hogy véget érjen az internetsemlegesség korszaka.
Ma már nem az interneten való megjelenés a fontos az üzleti cégeknek, hanem a mögötte rejlő tartalom megfelelő közvetítése.
Éppen ezért akarják a hálózatokat fenntartók bevezetni azt a rendszert, hogy aki nagyobb forgalmat generál, az többet is fizessen, illetve hogy az eltérő tartalmakhoz eltérő díjszabást alkalmaznának.



Milyen lenne a felhasználó szemszögéből az internet semlegesség eltörlése?


Nézzünk egy be következhető változást. Mint mindig a felhasználókon vernék el a felmerülő plusz költségeket, így mondjuk a facebook óránkénti fizetős szolgáltatás lenne. A kisebb vállalkozók nem tudnák tartani a versenyt, így nőne a piaci részesedése és egyeduralma a nagy vállalatoknak. A YouTube felkeresése szigorúan tilos, mivel az ottani adatforgalom túlzott mértékben leterheli az internetet. Szintén tiltva van az Apple és a Skype szolgáltatásainak használata, mivel veszélyeztetik a zeneipar, illetve a távközlési szolgáltatók megélhetését. Az újságok nagy része nem lehetne online elérni, hiszen nem kötött szerződést a szolgáltatókkal.
A felsorolt változások csupán egy vízió részei, de a felmerülő viták, harcok hevében előfordulhat, hogy ilyen lesz a közeli jövő.


Hivatkozva: SG.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése