inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. április 2., szombat

Gutenberg nem guglizik

Akármilyen sokat is foglalkozott a könyvekkel, egy bírósági rendelet miatt a Google nem foglalkozhat elektronikus könyvek forgalmazásával. Ennek oka a tiszta verseny. Ha a bíróság engedélyezné a Google-nek ezen lépését, akkor versenytársai nagy hátrányban lennének vele szemben.


A Google és a könyvek


A különböző nyomtatott dokumentumokat digitalizálása már régóta zajlik. A Google 2004-ben indította útjára Books Library Project névre hallgató projektjét, amelyben több könyvtárral működik együtt. A projektért többen is támadták, főként a szerzői jogok védelme miatt. Több peres ügye is volt (http://www.sg.hu/cikkek/68652/elfajulhat_a_google_es_a_konyvkiadok_kozotti_vita), mint például Franciaországgal is (http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=35913).
Végül 2008-ban megszületett a megegyezés a cég és az Authors Guild, vagyis a szerzők és könyvkiadók szakmai szervezete között. A megegyezésről, valamint a Google Books-ról, vagyis a könyvkeresőről itt lehet további információkat találni:  http://books.google.com/intl/hu/googlebooks/agreement/
A beazonosítatlan művek digitalizálásáról azonban még most is megy a pereskedés: A Google ezeket szeretné korlátlanul elérhetővé tenni, azonban a kiadók kincsesbányának gondolják ezeket, így próbálják őket megóvni a digitalizálástól.

A Google eBook Store

A Google által üzemeltetett digitális könyváruház, az eBook Store, 2010 decemberében kezdte meg működését. Itt a felhasználók nem letöltik a könyveket, hanem különböző, olvasásra alkalmas eszközeiken futó böngészőben nyílik meg a könyv és az olvasószoftver. Lehetséges az offline olvasás is, de a cég a böngészőn keresztüli olvasásban hisz.
Az áruházban már most több millió könyv van, klasszikusok és új könyvek egyaránt megtalálhatók kínálatában.

A verseny



A Google újításai forradalminak tekinthetők az Amazon és a piacon többi jelenlévő versenyzővel szemben. Az elektronikus könyveket csak adott platformon lehet olvasni, de a keresőcég könyveit platformtól függetlenül lehetne használni. Ha adott kiadó jelen van a felületen, akkor először meg kell határoznia az e-könyveinek árait, kezdeményezhet akciókat is, maga dönt a másolásvédelemről, valamint az Adobe DRM rendszeren belül a jogosultságokat is beállíthatja.
Mindezzel semmi baj nem lenne: jobb terméket gyártanak. A versenytársak próbálnak felzárkózni, így is van rendjén.

Miért taglaltam ezt ilyen sokáig?

Mert ezek mindegyike vezetett a bírósági ítélethez.
Ami a versenytársaknak jogosan szúrta a szemüket az irigységet leszámatva, az az Authors Guild-del történt megállapodás. Az Amazon, a Microsoft, valamint tudományos közösségek is panaszt nyújtottak be a bíróságnak, s a bíróság úgy ítélte meg, hogy a megállapodás a Google-t "de facto monopolhelyzetbe hozza". (http://itcafe.hu/hir/google_books_konyvek_digitalizacio_arva_muvek_orph.html). A bíróság a szerződés újragondolását ajánlotta fel, amelyen a felelős személyek már dolgoznak. Ennek ellenére a fellebbezés lehetősége is fenn áll.

De mi is az elektronikus könyv?
 

















"Az e-könyv, vagy más néven e-book az elektronikus formában létrehozott és terjesztett könyv.
Az e-könyvet, azaz elektronikus könyvet az internet megjelenése hívta életre. Korábban is készítettek olyan dokumentumokat, amelyek könyvszerű tartalmat hordoztak, de e-könyvnek igazán azóta nevezik ezeket, amióta letölthetővé váltak az internetről. Az e-könyvek elterjedésének másik feltétele a nagy teljesítményű, kis méretű - hordozható - megjelenítő eszközök elterjedése volt." (http://hu.wikipedia.org/wiki/E-k%C3%B6nyv)

A Google

Csoporttársaim egy korábbi gyűjtése elég jól összefoglalja, hogyan is indult a vállalat:
"1995-ben, Larry Page és Sergey Brin, stanfordi egyetemistákban felmerült egy olyan keresőmotor ötlete, amely egy óriási adathalmazból a legrelevánsabb információkat kiszűri. Megoldásként fejlesztették ki a BackRub nevezetű, majd később Google-ra keresztelt keresőmotort. [...]Megalapították a Google Inc.-t, amely gyorsan ismertté, alkalmazottá vált a forradalmi PageRank technológiának köszönhetően. Céljuk egy olyan „tökéletes keresőmotor”, amely „pontosan megérti az igényeket, és pontosan a kívánt információt adja vissza”." (http://inmargo.blogspot.com/2010/10/google.html)
A Google mára hatalmassá vált, "világhatalom" lett, s több piacon is képviselteti magát, például a böngészők piacán (Google Chrome). operációs szoftver (Google OS), és még sorolhatnánk. A könyvpiacra pedig már nagyon régóta igyekszik különböző módokon betörni, az eltiltás az elektronikus könyvektől azonban kissé érzékenyen érintette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése