inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. március 29., kedd

Hangvezérlés: Chrome 11 béta

A Chrome márciusban előrukkolt új béta verziójával, melyben több újdonságot is bevezettek. A 11-es verziószámú böngésző dizájnja egyszerűbb lett a könnyebb böngészés érdekében, hardveresen támogatja a 3D CSS-eket és megjelenik a HTML5 leírónyelv hangfelismerő moduljának programozási interfésze is.


Chrome
Chrome a kezdetekben könnyű kis böngésző volt, amit kifejezetten úgy fejlesztettek, hogy minél gyorsabb, egyszerűen kezelhető és biztonságos legyen. Továbbá automatikusan frissül és számos hasznos funkciót is beépítettek, beleértve a bővítményeket, a böngészőbe ágyazott fordítást, a témákat és még sok egyebet. A Google idővel azonban újabb és újabb extra funkciókat pakolt bele, melynek következtében a letöltési mérete mára már a háromszorosára nőtt. Ez a növekedés leginkább a fejlődő országok lassú internetelérésein okoz problémát, ahol gyakrabban megszakadhat a letöltés.

Chrome 11 béta
A böngésző extra szoftver telepítése nélkül értelmezni tudja a kimondott parancsokat, azonban egyelőre csak angolul működik ez a beszédfelismerő funkció. A weboldalon megjelenik egy mikrofon ikon, melyre rákattintva a mikrofonba mondott szöveg megjelenik az oldalon lévő szövegmezőben. Az alkalmazás használható a Google böngésző ill. Google fordítóban is. Megjelenik a HTML5 leírónyelv hangfelismerő moduljának programozási interfésze is, melynek köszönhetően a webprogramozók olyan portálokat építhetnek, amelyek extra szoftver telepítése nélkül értelmezni tudja a kimondott parancsokat. A hangvezérlő funkció leginkább a mobintelefonon böngészők körében lesz hasznos és népszerű. Ezen kívül tartalmazza még az Adobe Flash beépített verziójának biztonságos frissítését és a 3D CSS transzformációs modellt, melynek köszönhetően a programozók látványos 3D effekteket is beépíthetnek a portálokba. További 25 olyan problémát oldott meg, amelyek az új verzió biztonságát erősítik. A forma is egyszerűsödött, szolid, letisztult designt kapott, az összetett tartalommal szemben.



Chrome 11 béta ide kattintva kipróbálható.

Hangvezérlés
Ez a fajta technológia már a 1960-as, ’70-es években is megjelent a tudományos fantasztikus regényekben és filmekben hangvezérelt számítógép képében. A 21. századra már valósággá vált mindez a technikai fejlődésnek köszönhetően. Alkalmazásuk ehhez szükséges szoftver telepítésével lehetséges. Számos területen találkozhatunk már ilyen újításokkal. Pl.:
  • Mobil eszközökre: A szoftverrel a felhasználók szóbeli parancsokkal navigálhatnak a menükben, megkönnyítve ezzel az adatokhoz, és funkciókhoz való hozzáférést. Képes naptárban keresni, vagy akár fel is olvasni a határidőnapló bejegyzéseket, ezen kívül, ha tárcsázni szeretnénk csak egyszerűen az illető nevét mondva, a készülék már hívja is.
  • Toshiba televízió: A jelenlegi típus még kevés parancsot támogat: csatornaváltás, csatorna léptetés, forrásváltás, hangerőváltás, hangerő léptetés és a csatornaiformációk működnek(egyelőre angol, francia és spanyol nyelven). Azonban 2012-re már a tévék minden fontos funkcióját lehet majd beszéddel irányítani. A vezérlést tapssal kell indítani, ebből tudja a rendszer, hogy parancs következik, majd a parancsot érthetően kell mondani: pl. volume up. Az érzékelési terület 180 fokos, és a mikrofontól számított 4-5 méterig tart.
  •  Egér helyett: A Vocal Joysticknak nevezett technológia lehetőséget ad arra, hogy a képernyőn a kurzort hanggal irányíthassa a felhasználó. másodpercenként százszor detektálja a mikrofon által érzékelt hangokat. Ha magánhangzót ismer fel, akkor elindítja egyik vagy másik irányba a kurzort, s a hangerőtől függő sebességgel mozgatja, a klikkelést pedig a „k” vagy a „ch” hang érzékelésekor hajtja végre. Az eszköz alkalmas internetes böngészésre, videojátékok használatára, és még rajzolni is lehet vele. Új eszközök beszerzésére nincs szükség: mikrofon, hangkártya és a hangokat kiadni tudó felhasználó kell csak hozzá.


    Kiinduló cikk

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése