inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. március 28., hétfő

Egyre többen használnak okostelefont Magyarországon


A Xallis Consulting 1000 fős, reprezentatív felmérése alapján kiderül: a 14 év felettiek 20%-a használ már okostelefont Magyarországon. Győri Dávid, a Xallis Consulting, ügyvezető igazgatója szerint, jövőre ez az arány már 60%-os, vagy akár e fölötti is lehet.

Kik használnak Magyarországon okostelefont?

Három ún. fogyasztói szupercsoportnál a legmagasabb az okostelefont használók aránya:
  1. Vállalatvezetők és vállalkozók 60%-a használ ilyen készüléket, többségében azért mert szerintük növeli a termelékenységüket, valamint presztízsértéket is jelent számukra.
  2. Havi nettó 300.000 Ft-t felett keresők 51%-a használ okostelefont főleg internetezésre.
  3. A diákok körében is hódít, már 33%-uk használ ilyen telefont, elsősorban a játékok, az internetkapcsolat (különösen a közösségi oldalak használata) és a különféle újdonságok miatt.
A demográfiai adatokból az is kiderül, hogy a férfiak körében népszerűbb az okostelefon. Míg a férfiak 26%, addig a nők 14%-a rendelkezik ilyen készülékkel.


Földrajzi eloszlásban meglepően egységes a felhasználók aránya: 19,3 és 20,1 között mozog, méghozzá Kelet-Magyarország javára. A településméretet tekintve már nagyobb különbséget láthatunk a megyei jogú városok és a kisebb települések között: az előbbiben 100-ból 28, utóbbiban csak 7 embernek van okostelefonja.

De mi is az az okostelefon?

Az okostelefonnak (angolul smartphone) nincsen egy, általánosan elfogadott definíciója. Emiatt a megkérdezettek 3%-a nem is tudta megmondani, hogy készüléke okostelefonnak minősül-e vagy nem.
Okostelefonnak általában azok a készülékeket nevezik, melyek operációs rendszert tartalmaznak valamint többféle alkalmazás és játék működik rajtuk. Emellett szélessávú internetelérést biztosít, így e-mail-ezésre és böngészésre is használható. Kijelzője általában érintőképernyős, és billentyűzettel bővíthető. Emellett használható GPS-ként vagy e-Book olvasóként is.

A sok funkció és kényelmesen hordozható mérete miatt nagyon népszerű lett és szép lassan meghódította a piacot. Egyre több cég jelent meg a piacon sorra gyártva a konkurenciákat.

Jelenleg a legnépszerűbb okostelefonok:


Forrás: en.wikipedia.org


A 2010-es eladási arányok szerint az Android volt a legnépszerűbb, megelőzve a Symbiant, aki a 2009-es eladások több mint felét (50,3%) fedte le. Az Apple népszerűsége nőtt, így megelőzte a tavaly még második helyezett Blackberryt.

Szakértők véleménye szerint 2012-ben a magyarok harmada fog okostelefont használni, 2015-ben pedig az okostelefonok fogják uralni a mobiltelefon-piac felét. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése