inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. március 29., kedd

A számítógép legyőzte az embert, DE...

Az IBM gépe Watson nyert a Jeopardy! vetélkedő történetének egyik legjobb játékosa ellen. A számítógép legyőzte az embert,de állíthatjuk-e, hogy okosabb nálunk?
 
Újabb mérföldkő a mesterségesintelligencia-kutatásban


Watson az eddigi leglátványosabb fejlesztése az IBM-nek e területen a  Deep Blue névre kersztelt "sakkmester" számítógép óta. 1997-ben az akkori sakk világbajnokot, Garri Kaszparovot győzte le az IBM gépe egy emlékezetes partin. Több mint egy évtizednek kellett eltelnie, hogy egy új "sztár játékos" szülessen...


Miért nyerhetett Watson?


A Jeopardy! egy kvízműsor, ahol tényekre, adatokra kérdeznek rá. A gép számára a kérdések értelmezése a verseny legnehezebb része, az adatok kikeresése már "nem nagy kunszt".  Watson 90 szerverben 2880 darab 3,5 gigahertzes Power 7-es processzormagal dolgozik, párhuzamosan  11520 szálat tud végig futtatni. A párhuzamos adatfeldolgozással pedig sokkal gyorsabban megtalálhatja a választ mint egy-egy ember.

 Nem okos, csak jó statisztikus


Mint említettem, az elhangzott szöveg és egyéb struktúrálatlan információk feldolgozása nehézséget jelent a számítógépek számára. Watson a "hallott" mondatokat kisebb egységekre bontja és lefuttatja adatbázisaiban, többezernyi szálat végignézve egyidejűleg. Ami az emberek számára nyilvánvaló, a számítogépben csak egy adat, amely akár többezer szál vizsgálata után "jön ki". Watson az összes létező szál, jelentés lefuttatása után, statisztikai számítások révén adja ki végleges válaszát. Bátran mondhatjuk, nem okos, csak jó statisztikus.


És akkor mire jó?


Az Index szerint Dr. House-okat kellene belőle létrehozni. Nagy teljesítménye miatt elég lenne akár országonként 1-1, a sok beletáplált információ közül, gyorsan és magabisztosan diagnosztizálhatná a betegeket. Ezenkívül lehetne jogi tanácsadó, információs bodé túristáknak... bármi olyasmi, ahol sok információ feldolgozására van szükség.


Ez a magyar...


Egy baj van, Csendes Balázs, az IBM Magyarország szoftverkereskedelmi képviselője szerint magyarul ezrer év alatt se tudna megtanulni egy ilyen számítógép. Ez sajnos igaz, ugyanis az angol szintaxis sokkal kötöttebb mint a mi nyelvünkhöz tartozó.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése