inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. március 29., kedd

Watson: egy gép, ami legyőzte az embert

Szenzációként számol be a világsajtó egy olyan számítógépről, mely első ízben kerekedett tudásával, mesterséges intelligenciájával az ember fölé. Az IBM szuperszámítógépe a mesterséges intelligencia jelenlegi csúcsát képviseli. Erejét a legismertebb amerikai Jeopardy! - Mindent vagy semmit kvízjátékban mérte össze két játékostársával, győzelmet aratva.

A debütálás

Az esti főműsoridőben sugárzott vetélkedő szereplői a játék története során legnagyobb díjat nyerő Brad Rutter, az egykor sorban 74 játékot nyert Ken Jennings és az újonc Watson voltak. A három fordulóból álló műsor kezdetén Rutter és Watson fej-fej mellett 5000 dollárnál (1 millió forintnál) tartott, a végén Rutter 21.600 dollárt, Jennings 24 ezret, az első helyet megszerző Watson pedig 77.413 dollárt nyert. Győzelme azért figyelemre méltó, mert általános emberi, lexikális tudást igénylő területen volt képes teljesíteni, nem pedig valamilyen speciálison, olvasható az Origon.

Watsonról

Nevét Thomas J. Watsonról kapta, aki 100 évvel ezelőtt megalapította és útjára indította az IBM elődjét, a Computing Tabulating Recording vállalatot. A számítógép 90 szerverből áll, memóriája 15 terabájt, processzorainak száma 2880, ami másodpercenként 80 billió művelet elvégzésére alkalmas. Adatbázisába, amit merevlemez helyett memóriából olvasott ki, betápláltak teljes filmforgatókönyveket, az egész Wikipédiát, Shakespeare összes művét és tíz évfolyamnyi New York Timest, viszont az adatok nem voltak rendezve.




Mitől olyan különleges?

Az IBM korábban már létrehozta a Deep Blue-t, ami 1997-ben legyőzte a sakkozás világbajnokát, Garri Kaszparovot. A jelenlegi fejlesztés jelentősége abban rejlik, hogy képes volt jelentősen fejlődni a szövegértésben, az emberi beszéd felismerésében. A nyelvhasználatot, az asszociációs képességet ugyan még tőlünk messzemenően elmaradva alkalmazza, ugyanakkor kezd egyre jobban hasonlítani az emberéhez. A kérdésekre megpróbálja a legvalószínűbb válaszokat adni, a hibákból tanulni. A mesterségesintelligencia-kutatások fontos állomása Watson, ami ismét a középpontba helyezte a témát.

A mesterséges intelligencia

A legátfogóbb meghatározást a wikipédia szócikkében olvashatjuk: „Bár a mesterséges intelligencia a tudományos-fantasztikus irodalom terméke, jelenleg a számítógép-tudomány jelentős ágát képviseli, amely intelligens viselkedéssel, tanulással és a gépek adaptációjával foglalkozik. Így például szabályozással, tervezéssel és ütemezéssel, diagnosztikai és fogyasztói kérdésekre adott válaszadás képességével, kézírás-, beszéd- és arcfelismeréssel. Egy olyan tudományággá vált, amely a valós életbeli problémákra próbál válaszokat adni.” Fejlődéséről, működéséről, mai állásáról és Watson hátteréről tudhatunk meg többet az alábbi videókból, Molnár Bálint, Sepp Norbert és Csendes Balázs előadásából.

Tervek Watsonnal

Az IBM célja, hogy emberi döntéseket megkönnyítő szoftver váljon belőle, elsősorban üzleti és orvosi területen. Ennek érdekében együttműködik a Columbia és a Marylandi Egyetemmel, illetve egy hangfelismerést kutató céggel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése