inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. március 28., hétfő

YouTube mint kábeltévé?


YouTube, mint az új kábeltévé? Csak azért tévéként használni valamit mert rengeteg videó van rajta.....?Kusza felvetés…..mindjárt ki is fejtem, hogy miért gondolom így….legalábbis én! A továbbiakban inkább a saját véleményemet írom le a cikk témájával kapcsolatban, semmint, hogy elemezzem az írás tartalmát!



A cikk felvetése érdekes, de igazság szerint én most még egy elég kusza dolognak érzem ezt. A szerző tájékoztat minket, hogy mivel a telefonjaink egyre okosabbak, így már lassan bárhol nézhetünk televíziót, akár a buszon utazva az ölünkben is. Televíziót már sok webalapú teméken nézhetünk például az iptv, a Set-top-box, vagy a Google tv segítségével.

Miért éppen a YouTube vagy miért nem?

És itt jön a képbe a Youtube, mint opció, a rengeteg videójával. Értem, hogy mivel a YouTube-on rengeteg a video, érdemes lenne kábeltévészerűvé tenni, de nem látom, hogyan valósulna ez meg. Lehet, ez azért van, mert nem igazán látom még azt, hogy az emberek egyszer elszakadnak a televíziótól, és mindent számítógépen fogunk nézni. De ha ez meg is történik, akkor is a YouTube 600 dolgozójának olyan magas minőségű videókat kell a videókat, magas szinten összeválogatnia, hogy a két óra webes tv nézés, olyan élményt nyújtson, mint a valódi televízióknál. De ez még nagyon messze van, hiszen most nagyrészt közösségi oldalakon fent lévő ismerőseink posztjaiból értesülünk a videókról...ezt pedig nem lehet tévénézésnek titulálni.

Reklámok a tévében vs. reklámok a netes oldalakon

Egyetértek azzal, hogy sokkal tematikusabban kéne összeválogatni a YouTube-nak a videókat, de szerintem még így sem lenne elég ahhoz, hogy felvegye a harcot a kábeltévékkel. Mert ha a tévében reklám van, akkor elkapcsolok, de a műsorok alatt, nincs reklám. Nem hiszem, hogy egy netes oldal bevállalná azt, hogy nincsenek kis felugró reklámok, amik elveszik a figyelmünket az aktuálisan nézett műsorról, pedig amúgy miből tartanák fent magukat, ha nem a hirdetésekből jövő bevételből? Ha pedig csak úgy nézegetnénk vissza a videókat, amikor mi szeretnénk, akkor nem lenne több az oldal, mint egy videómegosztó oldal, saját műsorokkal.

Közösségi jelleg

Azt sem tudom elképzelni, hogy egy kábeltévé közösségi jellegűen működjön, pedig valószínűleg, ahogy a cikk is mondja, be kell vonni a felhasználókat. Nem értem, hogy ezt hogyan képzelik el: mindenki kicsit szerkesztője, rendezője, szereplője lesz egy műsornak?És utána? Ha elkészült a műsor a készítők nyilván valami hasznot is várnak belőle.

Véleményem a megvalósításról

Azt értem, amit mostanában a legtöbb adó tesz, hogy műsoraik élőben is nézhetők a neten, és visszanézhetők is a honlapjukon, mint például az MTV is teszi. De ezeket a műsorokat megnézhetjük a tévében is. Valahogy így kéne ezt a webtévé dolgot elképzelni, csak éppen nem visszanéznénk, hanem ott látnánk először? Lehetséges, bár biztos, hogy nagy meló áll az előtt, aki a YouTube-ot tévécsatornává szeretné alakítani. Szerintem csak azért mert a YouTube-on rengeteg video van, nem kellene egyből arra gondolni, hogy tévécsatornát kell csinálni belőle...

Kép forrása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése