inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. február 22., kedd

Új formátumok a Google Docs-ban

Egy új fejlesztésnek köszönhetően számos formátummal bővült a Google Docs repertoárja!

Mostantól nemcsak a már megszokott PDF, Word és Powerpoint fájlokat tudjuk megnyitni, hanem az .xls és .xlsx kiterjesztésű Excel fájlokat, a .pptx kiterjesztéssel bíró Powerpoint fájlokat, az Adobe Illustrator (.AI), Adobe Photoshop (.psd), Autodesk Autocad (.dxf) és az Apple Pages (.pages) formátumokat, illetve a Scalable Vector Graphics (.svg), PostScript (.eps, .ps), Truetype (.ttf), XML Paper Specification (.xps) fájlokat. (Az utolsó 4 fájltípus a kiadványszerkesztésben lehet segítségünkre.)

De hogyan indult a Google Docs?

1998-ban, Kaliforniában Larry Page és Sergey Brin megalapította a Google Inc. vállalatot, amely a Google keresőmotor kifejlesztésével és működtetésével tett szert óriási sikerre, és nem kisebb jövedelemre.
A sikeren felbuzdulva a keresőmotor mellé egyre több internetes szolgáltatást is indítottak, melyek egy részét saját maguk fejlesztették ki, egy részét pedig más cégek felvásárlásával építettek be szolgáltatásaik körébe.
Szolgáltatásai között - melyek listája itt megtalálható – találjuk a Google Docs, vagy magyarul Google Dokumentumok nevű online irodai alkalmazást.



A Google Dokumentumok kezdetben „csak” szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre és prezentációkészítésre volt alkalmas.
A szolgáltatás „története” 2006-ban kezdődött, amikor is a Google felvásárolta a Writely nevű szövegszerkesztőt az Upstartle cégtől. Szintén 2006-ban indult a Google Spreadsheets táblázatkezelő is, ekkor még a szövegszerkesztőtől önállóan, tesztverzióban. 2007-ben elkészült a Presently névre hallgató prezentációkészítő is, és innentől kezdve a 3 alkalmazás együtt alkotta a Google Docs-ot.
Az online irodai alkalmazáscsomag számos tulajdonsággal rendelkezik, melyek népszerűvé teszik a felhasználók körében. Már önmagában az kívánatossá teszi a használatát, hogy webes program lévén dokumentumainkat bármely gépről elérhetjük, ha van internet, de pozitív tulajdonságai közé tartozik az automatikus mentés, a megoszthatóság, a valós idejű csoportmunka lehetősége, a fájlok importálhatósága és talán a legfontosabb: egy adott kiterjesztéssel rendelkező fájlt akkor is meg tudunk nézni, ha az adott formátum megjelenítéséhez szükséges program nincs telepítve az adott számítógépre. Pl. egy .docx-ben elmentett dokumentumot kezelni tudunk vele akkor is, ha a számítógépen egyébként csak 2003-as office van telepítve. 
Még hosszasan sztárolhatnánk a szoftvercsomagocskát, de felesleges. Szeretjük, és kész!

A Google azonban nemcsak új szolgáltatásokkal bővíti időről időre kínálatát, hanem igyekszik meglévő szolgáltatásait is folyamatosan fejleszteni. Ennek eredménye a fentebb említett „formátumkínálat” növekedése a Google Docs-ban.

Dokumentumszerkesztés mobilon

De ha már a Google Docs-nál tartunk, érdemes megemlítenünk még egy újdonságot vele kapcsolatban a nem túl távoli múltból.
2010 novemberétől a Google Docs-os szövegeinket vagy táblázatainkat mobilon keresztül is tudjuk szerkeszteni (a dokumentumok megtekintésének lehetősége eddig adott volt, csak a szerkesztés hiányzott), feltéve, ha az említett mobil egy legalább iOS 3.0-át futtató Apple-eszköz vagy egy Android 2.2 Froyót használó masina.
A mobilos szerkesztésről íme egy videó a youtubról: 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése