inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. február 22., kedd

Új feedolvasó a magyar Bluu-tól

A bejegyzés alapja: Személyre szabható híroldal a Bluutól

Az internet folyamatos fejlődésével és bővülésével egyre több érdekesebbnél érdekesebb weboldal születik meg a világhálón. Az ember manapság sok weboldalt követ egyszerre nyomon és időigényes feladat minden egyes honlapra ellátogatni új hírek, bejegyzések után kutatva. E probléma orvoslására találták ki az ún. feedolvasókat. Ez egy olyan alkalmazás, mellyel úgy tudjuk követni kedvenc weboldalainkat, hogy nem kell egyenként végiglátogatnunk őket.


Bluu, a magyar keresőrendszer

A Bluu egy magyar keresőrendszer, mely Maga a kereső lassan egy éves lesz.
A Bluu bemutatkozó leírásában olyan előnyeire hivatkozik, hogy a magyar nyelvet magasabb szinten érti meg, mint más, külföldi keresők, így könnyebben talál releváns találatokat akkor is, ha nem csak szótöveket írtunk be, hanem egy „megfogalmazott” mondatot. A másik pedig, hogy kevesebb lépésből álló keresést hajthatunk végre ugyanazért az információért, amit más keresőknél csak hosszas kattingatások árán.
A napokban jelent meg az általuk fejlesztett feedolvasó, a Hírláz.


De hogy is működik ez?

Ahhoz, hogy egy weboldalt hozzá tudjunk adni egy feedolvasóhoz, szükségünk van az adott weboldal RSS-címére. De mi is az az RSS? Az RSS a Really Simple Syndicaton rövidítése, ami magyarul annyit jelent, hogy „igazán egyszerű hírszolgáltatás”. Az RSS feed egy olyan hírcsatorna, ami csak a legszükségesebb információkat tartalmazza egy hírről, általában a címet, a linket, a keletkezés időpontját, esetleg a hír első pár sorát. Az olvasónak pedig pont erre van szüksége ahhoz, hogy megállapítsa, érdekli-e a hír vagy sem.
Ha kedvenc weboldalaink RSS címét hozzáadjuk a feedolvasónkhoz, minden frissítésről értesülünk anélkül, hogy ténylegesen meglátogattuk volna az oldalt. A feedolvasó másik nagy előnye, hogy egyetlen felületen tudjuk tárolni az összes követni kívánt híroldalt, blogot, vagy más holnapot. Így a felhasználók sok időt spórolhatnak meg, hiszen elég csak ezt az egy oldalt átolvasni ahhoz, hogy megtudják, mi történt legutóbbi látogatásuk óta, s ha egy hír érdekeli, egy kattintással el lehet érni a teljes cikket.

Személyre szabhatóság

Végül de nem utolsó sorban: ezek a feedolvasók személyre szabhatók. Napjainkban fontos szerepet kap, hogy minden felhasználó saját igénye szerint alakíthassa többek között a feedolvasóját is. Minden felhasználó úgy csoportosíthatja az általa látogatott oldalakat, ahogy neki kényelmes. Pl. előre helyezi azokat, amiket mindennap meglátogat, hátrébb, amit csak néha néz meg. De lehet téma szerint is csoportosítani őket, így átláthatóbb és rendszerezett lesz a lista.
Valamint az is a személyre szabhatóság része, hogy többféle hírolvasó közül választhatunk. Ma már a böngészők is rendelkeznek beépített feedolvasóval, de választhatunk webes olvasót is (ilyen pl. a Google Reader), emellett lehet saját kezdőlapot is alkotni ily módon. De már önálló program is létezik, melyet ha letöltünk a képernyő valamely pontján kapunk értesítést a frissítésekről.

Bluu-féle hírolvasó előnyei

Egy ilyen, teljesen személyre szabható hírolvasót fejleszt most a Bluu, „Magyarország legújabb keresőrendszere”.  A Hírláz 2011. 02. 22-én lett nyilvános, még csak béta verzióban létezik, de folyamatosan javul.
A hír szerint a Bluu hírolvasója újszerű elrendezést alkalmaz, figyelembe véve a felhasználók internetezési szokásait. Az oldalon be lehet állítani, hogy pontosan milyen hírekre vagyunk kíváncsiak. Ezt lehet témakörök szerint, azon belül pedig azt, hogy milyen arányban az „egyáltalán nem”-től a „sok”-ig. A hírek közé bekerülnek a Bluu által indexelt oldalak (több mint 300 forrás és 70 blog), de a felhasználók maguk is beilleszthetik saját hírforrásaikat, amiket akár meg is oszthatnak másokkal. A rendszer a felhasználóhoz automatikusan igazodik, tehát figyeli, hogy milyen típusú hírre mennyi kattintás történik.
Hogy még személyre szabhatóbb legyen, különböző widgetket is be lehet állítani (pl. időjárás, e-mail kliens), így a felhasználó minden fontos dologhoz hozzáférhet egyetlen oldalon keresztül.





Aki rendszeresen használja a Bluu keresőt és elégedett vele, és aki előnyben részesíti a hagyományos hírportál elrendezést, annak érdemes kipróbálni ezt az új, személyre szabható, magyar feedolvasót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése