inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. február 22., kedd

Elege lett a Linuxból a német külügyminisztériumnak

A Linux megjelenik a kormányzati szférában

A német külügyminisztérium úttörő módon a kétezres évek első évtizedében búcsút mondott a fizetős szoftvereknek és két lépcsőben - szerverek, majd PC-k és laptopok - nyílt forráskódú szoftverek használatára tért át. Jóllehet a döntést az anyagiak indokolták, mégis példaértékű kezdeményezés volt, a szabad szoftverek kormányzati felhasználásának úttörője.

Rövidke szárnyalás, rengeteg probléma

A sikersztori azonban nem sokáig tartott. Hiába ugyanis az ingyenes szoftver, ha a dolgozó nem tudja használni. Vagy ha a nyomtatót nem tudja kezelni. Vagy ha nemlatin ábécékkel nem birkózik meg.
Az Index február 18-án megjelent cikke arról tudósít, hogy a külügyminisztérium feladja a Linuxszal való próbálkozást és visszavált Windowsra.
Ahogy a váltáskor, itt is anyagiakkal indokolták a döntést: mivel a nyílt forráskódú szoftvereknél nincs háttércég, az üzemeltetés teljes költsége a minisztériumot terhelte. Ehhez az IT részlegük nyilván nem értett, tehát menet közben tanulták. A dolgozóknak képzéseket kellett tartani a szoftverek használatáról, ez is a minisztériumra hárult. Emellett drivereket kellett fejleszteniük, valamint kompatibilitási problémák is szép számmal adódtak, ami a munkamenetet is lassította.

A bukás

A német külügyminisztérium így visszatér az Office-termékekhez: 2014-től Windows 7 és Office 2010 programokkal fognak dolgozni a hivatali gépeken. Állítólag ez végsősoron olcsóbb lesz, mivel hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé.
Érdekes lenne ezt a folyamatot végigkövetni. Vajon tényleg egyszerűbb egy laikusnak megszokni a Windows 7-et, mint a Debiant? Nem igazán hiszem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése