inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. március 2., szerda

A spirálfüzetnek vége

A cikk számomra nagyon érdekes volt, hiszen egy átmenet részvevőit foglalja össze. Nekem még azért is volt izgalmas, mivel nem használom a cikkben leírttermékeket, így egy majdnem teljesen új témába pillanthattam bele.

Újabb vízió a papír halálára

Az írás a tennivalókat és feljegyzéseket kezelő portálokat szedi össze, az elején levonva azt a következtetést, hogy ez valószínűleg a papír alapú jegyzettömbök végét, fogja jelenteni, hiszen sosem lesz egy egyszerű darab papír, annyira kereshető, összevethető, mint egy digitális szervező. Én egyébként ezzel nem értek egyet, mármint, hogy soha többé senki nem fog papír jegyzettömbbe írni. Ugyanez a huzavona lejátszódott a könyv és az e-bookok között, és mindenki a Gutenberg-galaxis, és a könyvek végét siratta. És azóta is olvasunk könyvet….

Termékek

Toodledo

A termékek között van pro és kontra is, és van, amelynek már a honlapja is elborzasztó. Ez a Toodledo portál, ami mint az összes csak a nagyon alap funkciók letöltését engedi ingyen, ami azonban nem használható túlságosan jól, viszont ha költünk rá, akkor mint az életben minden, már használhatóbb. Itt kell megemlíteni, hogy ők, még gondolnak a papírszerető emberekre, hiszen megadják annak a lehetőségét, hogy kinyomtassuk a 100 tennivalónkat egy A4-es lapra.

A jobb rendszerek természetesen összehangolhatók a Google-lal, Twitter-re, és az igazán használhatókban képeket, fájlokat, honlapokat is tárolhatunk, melyek segítségével könnyen elérhetjük a tennivalóinkhoz szükséges adatokat.

Diigo

Ezek közé tartozik a Diigo, amellyel évi 40 dollárért korlátlanok a lehetőségeink. Így szöveget emelhetünk ki, netes bázisunkba elmenthetjük telefonos sms-einket, linkeinket, fényképeinket. Explorerben és Firefoxban teljes képernyőkép készíthető, Chrome-os változatát még készítik. A Diigo tennivalókat nem kezel, inkább digitális jegyzetelésre alkalmas.

Springpad

A Springpad, bár a leírás alapján keveri a tennivalókat a jegyzetekkel, nekem mégis ez a legszimpatikusabb, mivel már a leírás alapján is rendszert látok benne. Kívánságlista készíthető benne, illetve a dolgainkat mappákba rendezhetjük. A kontra oldala mégis az, hogy a feladatlistákat nehezen kezeli.

Evernote

Az utolsó az Evernote rendszer, ami jó, bár csak úgy, ha mindenféle díjért letöltünk még hozzá ezt meg azt. Viszont, ha azt megtesszük, akkor tényleg szinte minden elvégezhető vele. Mikor megnéztem a honlapjukat meglepődve tapasztaltam, hogy magyar nyelven is elérhető még nagyon sok mellett. Mindent megtudhatunk róla a honlapról, és rájöhetünk, hogy csak érdemes azt az évi 45 dollárt kifizetni, hogy szabadon, kötöttségek nélkül tarthassuk fejben életünk fontos dolgait. A prémium verzióban minden elérhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése