inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. november 30., kedd

Mától itthon is kapható az iPad

A mai naptól a hivatalos Apple-márkaboltokban* is megvásárolható Magyarországon az iPad táblagép. A készülék hazai árazása viszonylag hűen követi az európait, a legolcsóbb modell bruttó 148 ezer, a legdrágább – 64 GB memóriával és 3G-vezérlővel szerelt változat – 238 ezer forintba kerül. Európában az ártartomány 499 eurótól 799 euróig terjed.


Több hónapos késés után végre a hazai boltok polcain sorakoznak

A késlekedés valódi okai
Az Apple az Egyesült Államokban idén áprilisban dobta piacra az iPadet, és azóta világszerte számos országban kezdte meg a termék forgalmazását. Nem hivatalos csatornákon a készülék eddig is megvásárolható volt itthon, a nyugati áraknál nem ritkán jóval drágábban. Amint az egyik Apple-márkabolt vezetője írja blogjában: a hivatalos forgalmazás megkezdése egyrészt azért késett, mert a gépből nem tudtak eleget gyártani, másrészt meg kellett várni a teljes magyar lokalizációt, amely a 4.2-es iOS-frissítéssel érkezett meg nemrég. Az iPadhez persze nemcsak magyar nyelvű operációs rendszer, de magyar szótár és használati utasítás is jár.

A T-Mobile az élen az iPad hazai népszerűsítésében
A T-Mobile az ITCafé hírének publikálását követően feltette weboldalára ipades mobilinternetes tarifacsomagjainak és szolgáltatásainak ajánlatait. A cég két konstrukciót kínál a készülékhez: az ikon Net 2GB pakk 2980 forintért 30 napig használható, a Domino NapiNet 1 GB pedig 990 forintért egy napig. Mindkét csomag hűségidő vállalása nélkül vásárolható meg úgy, hogy az ügyfélnek be kell mutatnia egy 3G-vezérlővel rendelkező iPad vásárlását igazoló számlát. A névben szereplő adatmennyiség az időszakra vonatkozó adatforgalmi korlátot jelzi, melynek elérése után a szolgáltató a sávszélességet 128 kbps-ra korlátozza, de túlforgalmazási díjat nem számol fel.

A készülék kijelzője 9,7 hüvelykes, 1024x768 pixeles felbontású. Vastagsága 1,25 cm, súlya 780 gramm. Az iPhone-hoz hasonlóan csak egy gomb van rajta, amely telefonálásra nem, wifis és 3G-s (HSDPA) adatkapcsolatra viszont alkalmas.

Az iPad lehetséges jövője
Az iPad elektronikuskönyv- és újságolvasó eszközként is használható, van, aki egyenesen ebben látja a digitális lapkiadás jövőjét. Azt, hogy hazánkban milyen írott és multimédiás tartalmak lesznek elérhetők a készülékre, egyelőre nem tudni pontosan. Egy PC-s digitálismagazin-olvasó szoftver, a Dimag ipades változata már megjelent, ez azonban alig használja ki a táblagép adottságait, alapvetően a nyomtatott lapok oldalait képes megjeleníti, esetenként némi extrát – videókat vagy további fotókat – kínálva.
Új fejlemény, hogy a Libri könyváruház valószínűleg belefog az e-book-forgalmazásba. A cég a múlt héten egy promóciós előzetest tett ki a weboldalára, mely szerint december 5-től árulni fogja az iPadet, melyekhez 10 ezer forint értékben „Libri letöltéseket” is kínál. Az oldalon látható illusztrációk azt mutatják, hogy e letöltések e-könyveket, azok vásárlására jogosító utalványt takarnak. Sajátos, hogy a Libri az iPadet a hivatalos hazai áraknál jóval drágábban, 169 ás 279 ezer forintos áron tervezi árulni.

Forrás: IT Café Előzmény: Magyarországra is megérkezett az iPad
*Az iPad 3G az Apple hazai hivatalos partnereinél: iStyle (Budapest: WestEnd bevásárlóközpont, Andrássy út 36., Debrecen: Fórum bevásárlóközpont) Starking (Budapest: Aréna Pláza bevásárlóközpont, MOM Park bevásárlóközpont, Rózsakert bevásárlóközpont) XMS (Budapest, Duna Plaza bevásárlóközpont) vásárolható meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése