inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. november 29., hétfő

Elektronikus olvasókészülékek papírból

A jövőben az e-olvasók kijelzőin megjelenő anyagok teljesen olyan tapintásúak lesznek, mintha a felhasználó hagyományos papírt fogna a kezében. Azonban erre még több évet kell várnunk.

Olcsó, gyors, színes, energiatakarékos és újrahasznosítható - ezek az ismérvei a Cincinnati Egyetem kutatói által fejlesztett új, az elektromos nedvesíthetőség-szabályozás (elektrowetting) elvére épülő e-papírjának.

A technológia lényege

Andrew Steckl elektromérnök-professzor elmondása szerint "a papír megfelelő eljárás és gyártási tehnika alkalmazásával, olyan jellemzőket produkálhat, mintha üveget használnánk." A technika lényege abban áll, hogy színezett víz- és olajcseppek méretét és eloszlását szabályozzák apró elektromos impulzusokkal egy kis felületen, pillanatok alatt; ezek töltik be a pixelek szerepét, és ezekből áll össze a megjelenítendő kép. A technológiának köszönhetően akár színes mozgóképek is megjeleníthetők. "Az elektronikus papír egyik fő célja, hogy tényleg úgy nézzen ki és olyan érzést keltsen amikor kézbe vesszük, mintha egy valódi tintát tartalmazó papírt látnánk és fognánk meg"-hangsúlyozták Steckl és a Cincinnati Egyetem kutatói az ACS Journal Applied Materials & Interfaces nevű szakmai folyóiratban megjelentetett összefoglaló cikkükben.

Távlati célok
A hosszú távú cél olyan összegöngyölíthető, felhajtható színes képernyők kifejlesztése, amelyeket megérintve az az érzése támad az embernek, mintha papírt fogna a kezében. A kijelző, ami minden fizikai tekintetben papírszerű, de mégis számítógépes kijelzőként tud adatokat megjeleníteni, a jövőben lehet akár egyszer használatos, majd pedig újra hasznosítható.

A forgalomba kerülés várható ideje

A kutató szerint a technológia 3-5 éven belül jelenhet meg a piacon, ehhez azonban az kell, hogy megfelelő partnereket találjanak a program támogatására. Amennyiben ez sikerül, úgy az Electrowetting technológiájú kijelzők komoly konkurenseivé válhatnak a jelenleg az Amazon Kindle és más e-olvasókban használt E-Ink képernyőknek.

Forrás: sg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése