inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. november 29., hétfő

El Clásico az orrunk előtt

Szerencsésnek mondhatják magukat azok, akik a UPC előfizetői táborát erősítik, hiszen együttműködésben a Sport1 televízióval a szolgáltató 3D-ben sugározza az El Clásicot, azaz a Real Madrid és a Barcelona párharcát.


A Sport 1 televízió, amelyet a Chello Central Europe működtet, november 29-én egy fővárosi moziban 3D-ben sugározza a spanyolok és talán az egész világ egyik kedvenc „futball-harcát”, az El Clásicot, amelynek keretein belül a királyi gárda a katalánokat próbálja legyűrni. A küzdelem a barcelonai Camp Nouban kerül megrendezésre, tehát a meccs 3D-jele innen, műholdas kapcsolaton keresztül érkezik a magyar szurkolókhoz, és e megmozdulás különlegessége az, hogy nem csak a mozilátogatók részesülhetnek ebben az érdekes és izgalmas élményben, hanem a tévénézők is. Ugyanis a térhatású közvetítés a bemutatóval egyidejűleg a UPC Magyarország teljes kábelhálózatán, a Sport 1 nézőinek, külön kérés nélkül, teljesen ingyen elérhetővé teszik ezt a páratlan hangulatú mérkőzést.



3D-s tévé és médiabox azért szükségeltetik

A nagyközönség első ízben tapasztalhatja meg milyen egy ilyen 3D-s élő adás, de ahhoz, hogy mindebben valóban részt vehessünk, és hogy Sergio Ramos és Messi az orrunk előtt rúghassa a bőrt, ahhoz feltétlenül szükséges egy médiabox, amelyet a szolgáltató biztosít, de csak azoknak, akik a UPC HD csomagjára fizettek elő. A tévénézőknek a 3D-képes televíziókészülékükön a 40-es csatornára kell kapcsolniuk és máris indulhat a varázslat.


Ez lehet az első nagy mérföldkő a 3D-s televíziózásban

A szolgáltató már májusban bizonyította, hogy számára adottak a feltételek a 3D adások sugárzására, hiszen akkor a sajtó képviselői előtt, a UPC a kábelhálózatával és a forgalomba hozott HDTV- médiaboxával hozott létre még kísérleti stádiumban lévő 3D-televíziós műsortovábbítást. A probléma egyelőre az, hogy mindehhez még nincs megfelelő és minőségi tartalom.

A sport tévé szerint ez a közvetítés lehet a magyarországi 3D-s tévéközvetítések első nagy momentuma. A Chello Centrall Europe vezérigazgatója Málnay B. Levente reményeit fejezte ki, miszerint olyan más jeles sportesemények is láthatóak lesznek ily módon, mint a magyar és a spanyol bajnokság, vagy éppen a Superbowl.


3D tévé testközelből

A 3D-s televíziózást váltott képmegjelenítésű technológiával és folyadékkristályos szemüveggel teremtették meg a gyártók. De milyen különbségek fedezhetők fel egy hagyományos és egy 3D-s tévé között? Első blikkre szinte semmiben sem különböznek. Talán az egyedüli differencia az, hogy a 3D tévéhez egy szemüveg is társul. De az nem elég, hogy a technológia adott, kellene tartalom is. Külföldön már több kísérleti adás is figyelemmel kísérhető volt, hazánkban viszont a spanyol focimeccs közvetítése az első ilyen adás.

Külön érdekesség, hogy a Samsung 3D készülékei rendelkeznek azzal a képességgel, hogy a normál tévéadást 3D-re alakítsák, de ez nem ugyanazt az élményt nyújtja, mint az eredeti 3D adás. Mindent összevetve a 3D-s tartalmakkal kapcsolatban egyelőre nem számíthatunk valóságos áradatra, nem valószínű, hogy a boltok polcai csak úgy roskadozni fognak a 3D-s blu-ray filmektől, főként nem itthon. De a jövő most már biztos, hogy ez; a tévé valósággal életre kel.


Forrás: IT Cafe;

Digiport

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése