inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. november 30., kedd

Magyarul is olvashatunk az Olvasó Európa Programban

"Reading Europe: European culture through the book", avagy európai kultúra a könyveken keresztül - szól az Olvasó Európa Program jelmondata.


Forrás: youtube

Az Olvasó Európa Program az Európai Könyvtár kezdeményezésére indult meg, és az europeana.eu vezette be.

Európai Könyvtár

Az Európai Könyvtár egy, a világhálón elérhető szolgáltatás, mely 47 ország nemzeti könyvtárának állományához ad hozzáférési lehetőséget. A források között különböző típusú hagyományos és digitális tartalmakhoz juthatunk hozzá. Ez a szolgáltatás adta a 2008 novemberében meginduló Európai Digitális Könyvtár infrastrukturális alapját, mely az Europeaná-ba tagozódott be.

Olvasó Európa Program
Az Európai Könyvtár kezdeményezésére indult meg az Olvasó Európa Program, melyben 23 ország nemzeti könyvtára vesz részt, 1000 kötetnyi irodalmi alkotással, összesen 32 nyelven az arabtól a jiddisig.
A hangsúly a nemzeti jellegen van, melynek célja az, hogy az országhatáron belüli ismertséget és népszerűséget az országhatáron túli köztudatba is átültessék. E mellett fontos kiemelni, hogy egy-egy alkotás esetében nem csupán az irodalmi érték, hanem az azt emelő megjelenítés, illusztráció megismertetése is cél volt, például E. A. Poe A holló című versének E. Manet illusztrációja így megtekinthető.
A program védnöke az osztrák, Nobel-díjas írónő, Elfriede Jelinek.
Ami a gyűjtemény gazdagságát illeti, jelenleg a 18. századi angol sikerkönyvektől kezdve, a középkori szakácskönyvekig igen széles skálán mozoghatunk.

Magyarország
Mivel ez nem egy digitalizálási terv volt, ezért a részt vevő országoknak olyan anyagokat kellett benyújtani, melyek már digitalizált formában is rendelkezésre álltak. A programban a Magyar Nemzeti Könyvtár is részt vett, és a felajánlott magyar könyvek legtöbbje a MEK-ben is olvasható.
Az OSZK számára a nehézséget az okozta, és nyújtotta meg egyben a munkát is, hogy olyan műveket válasszanak ki, melyek jól jellemzik hazánk irodalmát és kultúráját, ami azért nem volt könnyű feladat, mert a másfél milliós állomány csak töredéke lett eddig digitalizálva, és egyelőre nincs tervben nagyobb mérvű digitalizálási program.
A művek kiválasztása után angol és magyar nyelvű ismertetőkkel is el kellett látni, ami ugyan csak megnövelte a ráfordított munkaidőt.
Jelenleg 78 magyar tétel található meg a felületen, ami azt jelenti, hogy a 4. legtöbb irodalmi alkotást feltöltő ország vagyunk, és Németország áll az első helyen 158 tétellel.

A felület használata
A honlap igen egyszerűen kiismerhető és kezelhető. Legkönnyebben az Európai Könyvtár nyitóoldaláról érhető el. Az ingyenes szolgáltatás 2010 októberétől már élesben is működik.
Lehetőségünk adódik böngészésre az ország, a témakör, a nyelv, vagy az időszak megadásával. Egyszerű jobbra-balra nyíllal kell léptetni az oldalakat az egyes lehetőségek között. Ha valami megnyerte tetszésünket, akkor rákattintunk és megjelenik egy rövid leírás az adott könyv nyelvén, illetve egy rövid ismertető az adott nyelven és angolul, melyből háttér információkat tudhatunk meg.
Amennyiben megtaláltuk a keresett művet, vagy felkeltette a leírás az érdeklődésünket, akkor a Read the book kék színű feliratra kattintunk, és megjelenik a mű, pdf formátumban, nyomtatható változatban.

A gyűjtemény folyamatosan bővül.


Forrás: prim.hu

További hasznos oldalak: Reading Europe ; MEK Egyesület ; Könyves blog

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése