inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. november 29., hétfő

Csökken a memóriakártyák ára




Tovább esnek a DRAM árak!


2011 első felében a negatív tendenciát a PC-eladások visszaesése és a gyártók túltermelése okozza.

DRAM-chipek a számítógépek általános gyorsaságáért felelős egyik legdrágább alkatrészeként tarjuk számon. A magas ára az elmúlt hónapokban a csökkenő vásárlói érdeklődés miatt jelentősen csökkent. A DRAM-gyártók túltermelése is ártott a piacnak. A gyártó cégek ráadásul jelentős beruházásokat eszközöltek kapacitásuk további növelése érdekében.

DRAM Xchange adatai szerint a 2 GB-os DDR3 DRAM modulok eladási ára november első felében 25 dollárra esett: ez 46 százalékkal alacsonyabb, mint az idei csúcsnak tekinthető 46,5 dolláros ár. Az előrejelzések szerint a chip ára az év végéig akár húsz dollárra is visszaeshet.

Az elemzők szerint a piaci ár csökkenést a részesedését növelni kívánó Samsung Electronic okozta. A negatív tendenciát csak tovább rontotta a vetélytársak visszalépése. A Samsung csak idén 8 milliárd dollárt fektetett a DRAW gyártás fejlesztésébe.


Olcsóbbak lesznek így a PC-k?


Gianfranco Lanci acer vezérigazgatója egy befektetői konferencián elmondta, hogy valószínű nem a számítógépek ára csökken ezáltal, hanem a spekulációk áranya nő.



Hivatkozva: Index 2010/11/25

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése