inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. április 4., hétfő

Átfogó stratégia a hamisítás ellen

„A tervek szerint őszre elkészül egy olyan hamisítás elleni cselekvési program, amelynek hangsúlyos része lesz az internetes kalózkodás elleni fellépés."
Erről számolt be részletesen az Indexen megjelenő, „Őszre elkészül a magyar fájlcseretörvény” c. cikk.

A cél, hogy még idén kidolgozásra kerüljön egy olyan, több összetevőből álló program, melynek célja, hogy visszaszorítsa a hamisítás iránti igényt és az internetes kalózkodás mértékét.

A program kidolgozásáért felelős szervezet

A programot a HENT, vagyis a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület dolgozza ki a következő két negyedévben. A szervezetet a 287/2010. (XII. 16.) kormányrendelet alapján állították fel ismét, tagjait pedig a minisztériumok, szakhatóságok és iparági, szakmai szervezetek képviselői alkotják.
A munka egyelőre még kezdeti fázisban van: az elképzelések már megvannak, a konkrét lépések azonban nem.


Bővebben a HENT-ről

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testületet még 2008-ban állították fel azzal a céllal, hogy segítségével hatékonyabbá váljon a szellemitulajdon-jogok megsértése elleni küzdelem. A testület javaslattevő, véleményező és tanácsadói jogkörökkel rendelkezik, jelen pillanatban pedig fő feladata a hamisítás elleni nemzeti stratégia kidolgozása.
A testületről bővebb információ itt található.


A program részei

A hamisítás elleni program több összetevőből áll, így például figyelmet fordítanak az élelmiszer- és gyógyszerhamisítás visszaszorítására, de a leginkább kiemelt területet az internetes jogsértések jelentik, illetve a jogsértések elleni küzdelem hatékonyságának növelése.



Az internetes jogsértések elleni küzdelem jelenti egyrészt a kalózkodás visszaszorítására irányuló törekvéseket, valamint a fájlcsere szabályozását.
A kalózkodás, mint tudjuk, nem más, mint a szerződi jogok kíméletlen sárba tiprása. A szerzői jog megsértéséről akkor beszélhetünk, ha valaki a mások által létrehozott tartalmat engedély nélkül, a szabad felhasználás esetein kívül, a védelmi idő lejártát megelőzően lemásolja.
A jogsértésnél fontos megállapítani, hogy a másolás haszonszerzés érdekében, vagy vagyoni hátrányt okozva történt-e meg.
A szerzői jog megsértéséről, és a jogi lehetőségekről bővebben itt olvashattok.

Mi a megoldás?

A célok elérése érdekében kiemelt szerepet szánnak az iskoláknak, a program részeként ugyanis szellemitulajdon-védelmi ismereteket kívánnak a közoktatásba építeni.
Ennek első állomásaként a testület egy névtelen felmérést végzett az elmúlt hetekben az ország középiskolás tanulói között, mely felméréssel a diákok szellemi tulajdonnal, szerzői jogi védelem alatt álló tartalmak online felhasználásával és a termékhamisítással kapcsolatos ismereteit kívánta feltérképezni. A kérdések között szerepelt például, hogy szoktak-e filmeket, zenéket letölteni az internetről, és ha igen, honnan, milyen forrásból.
A felmérést április 12-én zárták le, az eredményeket a hónap végén hozzák nyilvánosságra.


Természetesen a problémát mindez nem oldaná meg, de erre is születtek már ötletek.
Dr. Tóth Péter Benjamin, az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója szerint például megoldást jelenthetne a „kulturális átalánydíj”, amit az internetszolgáltatás árába lehetne beépíteni az üres adathordozók példáját követve.


A legeredményesebb azonban kétségkívül a „globális árazási probléma” felszámolása lenne.
Itt már nem Magyarországról van szó, hanem a Media Piracy Project névre hallgató kanadai kutatásról, mely szerint az egész világot érintő problémát csak akkor lehetne megoldani, ha az erősebb és agresszívebb jogvédelem helyett, a felhasználók pénztárcájához igazítanák a védett tartalmak árát.

Bejegyzés fő forrása: ITcafé: Őszre elkészül a magyar fájlcseretörvény 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése