inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. április 8., péntek

Újra jön a C64!

Régen

Jack Tramiel által alapított Commodore Business Machines 1982-ben adta ki a Commondore 64-et. Az ára 595 dollár volt, melyért már ekkor egy nagyon jó grafikát és hangképességet kaptak. 1993-ban befejezett gyártásáig, becslések szerint 25 millió gépet adtak el.

Így ő lett a legtöbbet eladott modell. Elsősroban játékgépként használták, s így a nosztalgiázók mai napig megtartották. Bár rengeteg helyen komoly vállalati munkákat is végeztek rajta.


Ma 

A Commodore USA cég 2010-ben beszerezte az összes licencet és májusban piacra kívánja dobni az új C64-et. Évek óta a licencekt többen is megvásárolták, míg végül tavaly a Commodore USA kezébe került, aki él is a jogokkal.

Az új C64 teljesen olyan lesz, mint a régi, legalábbis kinézetre. Hiszen már a mai technológiával építik fel. Amit észre lehet majd venni, az a hátsó részen a csatlakozók. De aki nem ismerte a régit, annak ez sem fog feltünni. A gépet egy 1,8 GHz-es, kétmagos Intel Atom processzor hajtja, alaplapra integrált Nvidia videokártyával, 2 vagy 4 gigabájt memóriával. Tévéhez és monitrohoz is csatlakoztatható és az alapjáraton induló Ubuntu Linux mellett teljes értékű C64-ként is képes működni
A gépet már elő lehet rendelni. Az ára függ a felszereltségtől. Körülbelül 600-900 dollár között fog mozogni, forintban ez 110 ezer és 165 ezer.



Már most rengeteg érdeklődő van a gép íránt, amely folyamotosan csak nő. Barry Altman szerint a vásárlókat két csoportba lehet sorolni, akiknek volt ilyen gépük s szeretnék ismét ezt használni, illetve akiknek egyáltalán nem ismerték, de a retro stílus megfogta őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése