inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. április 8., péntek

A Sziget idei újdonságai

Magyarország legrangosabb zenei fesztiválja, a Sziget a tavalyi sikeres együttműködésen felbuzdulva idén is a Vodafone-nal fogott össze, hogy valami különlegeset nyújtson a Szigetlakóknak.

Ezúttal két bomba-ötlettel állnak elő: az egyik egy szupergyors, a Sziget területéről bárhonnan elérhető Internet-hálózat, a másik pedig egy szigetes bankkártyaként szolgáló eszköz, mely megkönnyíti, és biztonságosabbá teszi a vásárlást a Szigeten.

Közös hullámhosszon

Bár a fesztiválra látogató közel hetvenezer ember zenei ízlése igen eltérő, idén nyáron minden bizonnyal közös hullámhosszra kerülnek: mégpedig egy meglepően gyors hálózatra!

A zökkenőmentes (tele)kommunikáció már a Szigeten is alap-elvárás, és a Vodafone ennek jegyében a fesztivál területén felépít egy olyan "interaktív tornyot", mely többfunkciós bázisállomásként üzemel, és szupergyors internetet és telefonos kommunikációt biztosít.

A HSPA+ technológia

Az ideiglenesen kihelyezett bázisállomás HSPA+ technológiával szolgáltat.

A HSPA+ olyan szabványosított adatátviteli technológia, amelynek révén a meglévő 3G/HSPA hálózat a 21 Mbps elméleti maximális letöltési sebességre képes. A technika egyébként még fejlesztés alatt áll; én nem kétlem, hogy átveszi a „sima” HSPA szerepét, de szakértők szerint még nem biztos, hogy egész Magyarországra kiterjesztik ezt az új hálózatot.

HSPA+ a Szigeten

A technikai újítás egyébként a Szigeten is okozhat gondot, bár a szervezők igyekeznek felkészülni mindenre: a rendezvény idején mobil adókkal bővítik a kapacitást, az ilyenkor többszörösére növekedett hálózatterhelést ugyanis a fesztiválhelyszín körzetében üzemelő infrastruktúra nem tudná kiszolgálni.

Azt is meg kell jegyeznünk, hogy – ahogy Tóth Balázs írja - ilyen gyors adatátviteli sebességet telefonnal nem lehet elérni, mert nincsenek még ilyen mobilok, úgyhogy aki ki akarja használni a gyors hálózatot, feltétlenül vigyen magával laptopot. (És fokozottan vigyázzon rá! – a szerk.)

Ne vigyél pénzt a Szigetre

Akinek ez az újítás nem lenne elegendő, annak itt egy másik, amely talán még forradalmibb: a felturbózott Szigetkártya. A Szigetkártyát tavaly vezették be, és egy, a fesztivál egész területén használható fizetőeszközként szolgált, amelyre bármikor tetszőleges összeget tölthettünk fel. Hogy mennyien vették igénybe, és mennyire volt népszerű, arról nincs adatom, bár saját tavalyi tapasztalatom szeirnt a fesztiválozók többsége ódzkodott tőle – rengetegen pedig nem is tudtak a létezéséről. Akárhogyis, ez idén feltétlenül másképp lesz, mert ezentúl csak a Szigetkártyával lehet fizetni, a vendéglátóipari egységekben legalábbis.

Kártyajáték – gyerekjáték

A Near Field Communications (azaz érintés nélküli fizetés) technológiával működő Szigetkártyát csak hozzá kell érinteni a pultnál lévő terminálhoz, és ezzel meg is történt a tranzakció. A módszerről persze egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyire megbízható, hogyan kérhető le az egyenleg, és mi történik, ha homok (vagy sör) kerül a gépezetbe.

A kártya Facebook-oldalán eltérőek a vélemények, én bízom benne, hogy a végén mindenki jól jön ki belőle, és nem emiatt csökken majd a fesztivál népszerűsége.

Minden mobilabb

Kicsivel szimpatikusabb megoldás, hogy az arra alkalmas mobiltelefonokba beépítik az NFC-t, így a telefonnal is lehet vásárolni, ami nekem jobban követhetőnek tűnik, mint egy nyakbaakaszthatós kis plasztikkártya.

Egyelőre csak zárt körűen tesztelik a rendszert mobilokkal. Körülbelül 250 NFC-s okostelefon lesz a Szigeten, többek közt a Vodafone munkatársainál és partnereinél (ilyenből egyelőre csak egy, a Nexus S. Nyéki Zsolt, a Vodafone mobilfizetésért felelős igazgatója elmondta, hogy a mobilokban a SIM-kártyára telepítik az NFC-s tranzakciókat kezelő szoftvert, és az egyenleget a mobilhálózaton át töltik fel a kártyára.

Maradnak a tavalyi sikeres újdonságok is

Ez a mobillal való fizetés a tavalyi, kávéautomatákból sms-sel vásárlás továbbfejlesztése, de nyilván megmarad az sms-kávé megoldás is. Továbbá ismét elérhető lesz a Percalapú Szigetjegy, azoknak, akik csak pár órára látogatnának ki a Hajógyári-szigetre. Szinte biztos, hogy megmarad a Szigetinfo sms-szolgáltatás, a Sziget Compass fesztiváliránytű eltévedőseknek (és ittasabbaknak), egyelőre a Szigetfone a legnagyobb kérdés. A tavalyi tervek szerint valamilyen formában továbbél az is, hiszen nagy ötlet volt és nagy siker – csupán néhány logisztikai apróságon kellene még csiszolni.


Bármilyen legyen is a Sziget új (csúcs)technológiája, ha a koncertek és egyéb programok élvezhetőségén nem ront, egész biztosn minden szigetelő fantasztikusan fogja érezni magát 2011-ben is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése