inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. április 5., kedd

Az ESET és a jelszavak

Magyar viszonylatokban eddig még nem sok fogalmunk volt a vírusirtók és a vírusmentesség, a netezz okosan szebályairól ás működéséről. Íme tehát...



Az ESET hétfői közleménye szerint több mint egymillió magyar internetező annak ellenére látogatja a vírussal fertőzött weboldalakat, hogy egyértelmű riasztást kap a vírusirtójától. Azonban tíz felnőttből egy ki is kapcsolja a biztonsági szoftvert, ha hozzá akar férni egy vírusirtó által blokkolt fájlhoz.

Adatok

A 18-29 évesekre a legjellemzőbb a biztonsági szoftver kikapcsolása (17%), és a legidősebb korcsoport (50-69 évesek) a legóvatosabb.

Inkább a férfiak tartják fölöslegesnek a vírusirtó használatát, 15 százalékuk indít el vírusosnak jelzett fájlt, míg a nőknek 6 százaléka vállalja a kockázatot.

Jelszavak

Az internetező nők egyharmada egy egyszerű szót vagy számsort használ a levelezésének védelmére. A férfiak négy százaléka viszont a jelszavát sem tudja, mert azt a számítógépe memóriájára bízta.

Még a legkiválóbb vírusirtó használata mellett sincsenek biztonságban a felhasználók adatai és személyes dokumentumai, ha azokat egyszerű, könnyen feltörhető jelszavakkal próbálják védeni – nyilatkozta Kiss Zoltán Gergő, az ESET magyarországi képviseletének vezető tanácsadója. Az ESET megbízásából az NRC által januárban elvégzett kutatás bizonyította, hogy a magyar felhasználók jelentős része könnyen feltörhető jelszavakat használ levelezésének védelmére.

Adatok

A legegyszerűbb jelszavakat a nők alkalmazzák, 27 százalékuk szimpla számsort vagy betűsort - mint a levelezes vagy az 123456 - használ jelszóként, míg férfiak esetében ez az arány 19 százalék. Ugyanakkor a férfiak 36 százaléka már betűket és számokat (például sanyi1982, baba12) is alkalmaz jelszavában, míg a nőknek csak 31 százaléka teszi ezt meg. Kis- és nagybetűket a nők 18 százaléka, a férfiaknak pedig 24 százaléka használ.

A jelszavak feltörésére alkalmazott technológia fejlődése miatt az ideális jelszó ma már 10-12 karakter felett van, és egyaránt tartalmaz számokat, illetve kis- és nagybetűket, valamint egyéb írásjeleket – mondja Kiss Zoltán Gergő. A szakértő szerint ugyanakkor nehezen feltörhető jelszavakat jelentenek a kifejezések is, a jajdeszeretemamákostésztát hosszúságánál fogva szintén az erős jelszavak közé tartozik. A kutatás eredménye szerint ilyen kifejezéseket a férfiak 3 százaléka, míg a nők 6 százaléka használ adatainak védelmére. A nők emellett emlékezőképességüket tekintve is megelőzik a férfiakat, mivel míg mindössze 2 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem tudja a jelszavát, mert azt a gép tárolja, a férfiaknak 4 százaléka állította ugyanezt.

1. kép forrása
2. kép forrása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése