inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. április 4., hétfő

Az új közösségi hálózat: a Color

Március 24-én indult el útjára az okostelefonokról elérhető új közösségépítő hálózat, a Color. Fél év alatt 7,8 milliárd forintnyi támogatást lobbiztak össze a fejlesztők, pedig akkor még nem is létezett a termék.





A teljesen újszerű alapokra helyezett közösségi kapcsolattartás példája a Color, amely barátok nélkül, valós térben és időben történik.

A Color honlapján nem található semmilyen portál, csupán csak két link, az egyik az iTunes Apps Store-ra, a másik az Android Market-re mutat.

Itt fényképek és videó megosztásokkal lehet kommunikálni. A feltöltött tartalmak egy közös tárhelyen landolnak, és elérhetőek a közelben tartózkodók számára.

Változtatások

Itt nincsenek barát-listák, sem semmilyen más szűrés, az összes adat publikus. Ezeket keletkezési idejük alapján rendszerezi a program, így visszakereshetőekké válnak.

Hibák

Azonban már az első nap megbukott az a működési elv, amire a Color épül. Ugyanis a felhasználók, habár talán ismerik azokat, akik a környezetükben éppen akkor jelen vannak, mégis magányosnak érzik magukat meglévő barátaik nélkül, akik talán kilométerekre vannak tőlük.

A fejlesztők most dinamikusabbá próbálják tenni azt a területet, amely a felhasználó környezetének minősül. Jelenleg ez 45 méter, de később akár fél kilométerre is megnőhet ez a távolság.

A másik probléma a Colorral kapcsolatban, ami szintén az első nap jött elő, hogy egész egyszerűen lehet meghamisítani a tartózkodási helyünket, csupán egy programra van hozzá szükségünk.
Így olyan képeket nézegethetünk, amikhez egyébként nem férhetnénk hozzá, például partifotókat a Grammy után...

A Color azzal védekezett, hogy ők nem ígértek semmit sem, és a felhasználók tudták, hogy a feltöltött tartalmak nyilvánosak.

Ám biztató, hogy a majd két hetes hálózatot, azóta komolyabban nem kapták elő, viszont rossz kritikában jóval előrébb jár a már meglévő társainál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése