inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. június 19., vasárnap

Tiltott vizeken



Mindennek megvan az ára. Ezt az amúgy sem fényes magyar film ipar immár a saját bőrén is megtapasztalhatja. A nagy amerikai film stúdiók, mint például a Warner bekeményített. Mostantól Magyarországon csak hetekkel később lehet az egyes filmeket megnézni. A nagy nyári premierek közül ez egyenlőre csak a Harry Potter 7. részére lesz kihatással, de itt sem kell heteket várni, csak egy napot, és sajnos ennél a résznél elmarad az éjféli premier.

Az évtized elején a nagy amerikai stúdiók bevezették azt a tendenciát, hogy az egyes országokban az egyes filmeket egyszerre mutatják be. Lehet, hogy ebből a körből fog kicsiny hazánk kiesni, mert egy felmérés kimutatta, hogy a legtöbb kalóz film innen kerül fel az internetre. Ezeket a filmeket általában a nézőtérről kézi kamerával veszik fel, és így kerülnek fel a bizonyos torrent oldalakra. A botrány a Másnaposok 2 kapcsán tört ki. Mivel a világpremier után két nappal már a hálón is volt. Az egyes filmeket, nem minden országban töltik le, mert sokkal jobban megéri, hogy egy országban letöltik majd a bizonyos hangsávokat alákeverik, és úgy teszik vissza a netre.
Viszont egy kutatás kimutatta, hogy a letöltött filmeknek csak egészen kis százaléka premier film, míg nagyobb része 2000 előtti, és olyan, amit a mozikban be sem mutattak, vagy egész egyszerűen egy régi klasszikus, amit itthon nem lehet megvásárolni DVD-n

Filmes feloldások

A filmek online módjának több formája is létezik, amiről a hablatynak tűnő betűkombinációk adnak felvilágosítást. A legnépszerűbb a DVDRip minőség, mert ez ugyan a premier után kerülhet csak elő, de már DVD-minőségű, eredeti képarányokkal és élvezhető minőséggel, egészben. A DVDScr egy promóciós, kölcsönzőknek küldött VHS-ről másolt példányt jelöl, melynek hátulütője a néha az alsó sávban felbukkanó tájékoztató, figyelmeztető felirat. A Cam címke pedig a mozibemutatón kézi kamerával a vászonról felvett videóanyagot takarja; ennek minősége a leggyatrább, sziluettek takarják ki a mozi részleteit, viháncolás és suttogás nyomja el a hangokat, és természetesen a vásznon eleve nem tűéles kép egy zsebben becsempészett kamera felvételén sem lehet kifogástalan.

Magyarország és a kalózok

Magyarországot a nagy filmstúdiók kalózkodás szempontjából az egyik legfertőzöttebb országnak tekintik. Minket csak Oroszország és Kína előz meg. Igaz ez egy 2004-es felmérés, de az is jól mutatja, hogy a helyzet nem sokat változott, hogy a legnépszerűbb magyar torrentkereső a 26. a világon. Továbbá egy 2009-es felmérés szerint a magyar torrentezők 92%-a sem a letöltések előtt, sem utána nem megy el moziba, vagy veszi meg DVD-n, illetve kölcsönzi ki az adott filmet. Vagyis egy fillért sem költ a szórakozásra.
A kalózkodással hatalmas nagy bevételektől esnek el a nagy film vállalatok, ezért is próbálnak már évek óta tenni elenne. Lássuk be nem sok sikerrel. Évről évre egyre kevesebben járnak moziba, mégis mindenki napra kész a legújabb filmekből. Vajon vége lesz ennek valaha? A magyarországi megszorítások a tortának csak egy igen vékony cikke, ezzel a fő problémát még nem oldották meg. De talán a megoldáshoz egy kicsit közelebb kerülnek.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése