inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. június 21., kedd

Flattr, fizess ... ha akarsz?

A  Pirate Bay megalapítója, minden film- és zenekiadó közellensége új fizetési módszerrel rukkolt elő. Amely arra ad lehetőséget, hogy könnyen, egyszerűen fizethessünk bármilyen tartalomért a neten, ha az annyira tetszik, hogy támogatni akarjuk a létrehozóját.

Like+zseton=Flattr

A béta verzióban lévő szolgáltatás a Flattr nevet viseli. A Flattr havidíjként elkér tőlünk annyi pénzt, amit szét szeretnénk osztani a nekünk tetsző tartalmak alkotói között. A minimum havi 2 euró, a felső határ a csillagos ég.
  
A rendszerbe regisztrált oldalakon a facebookos Like gombhoz hasonló Flattr gombok várják, hogy megnyomjuk őket, a funkciójuk is hasonló, a tetszésünket fejezhetjük ki vele.


Mégis hogy működik?

Az általunk feltöltött összeg a hónap végén kerül szétosztásra, amikor a rendszer ellenőrzi és összesíti az általunk  lájkolt oldalalakat, és azok között fogja majd kiosztani a számlánkon levő összeget. Fontos megemlíteni, hogy a rendszer oda-vissza működik, azaz ha rendelkezünk olyan tartalommal, amit szívesen megosztanánk másokkal, töltsük fel bátran, és nekünk is jár egy Flattr gomb, amin keresztül minket is támogathatnak.


Működhet, miért is?


Vonatkoztassunk el az internet világától. Az utcán járva találkozhatunk utcazenészekkel. A legtöbb esetben nem üres az adamányok begyűjtésére szolgáló gitártok, kalapok, konzerves dobozok, stb.. Az embereknek nem muszály pénzt adniuk az adott produkcióért, de mégis megteszik. Tényleg hajlandóak önszántukból fizetni olyan dolgokért, amik tetszenek nekik.




A rendszernek idő kell, és sokasodó regisztrált felhasználók, mivel kicsi pénzekről van szó, de ha a rendszer tagjai szaporodnak, akkor a pénzek is nőnek majd.

Forrás: 1, 2, 3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése