inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. június 21., kedd

Moszat és hínár hajtja a Concorde utódát

Az európai összefogással készülő hiperszónikus gépen legkorábban 2040-ben utazhatunk. A franciaországi Paris Air Show repülőkiállításon mutatta be az EADSpáneurópai konzorcium a Concorde utódját, a ZEHRA-t.
A fejlesztéseben részt vettek: az Airbus (a világ legnagyobb kereskedelmi repülőgyártója), az Eurocopter (az egyik legnagyobb helikoptergyártó) és az Astrium (az
Ariane, a Galileo és több más európai űrprogram kivitelezője). A gép egy projekt része, ami zéró szennyezőanyag-kibocsátású, hangsebesség feletti utasszállító tervezése a cél.


A legendás Concorde gépek
A repülő utazómagassága 32 kilométeren lenne, végsebessége elérné az 5000km/órát. Ilyen sebességnél az út Londonból Sydney
be alig három és fél órát venne igénybe, Tokióba mindössze kettőt, Isztambulba harminc percet.


Három motor

A ZEHRA meghajtása különbözik a Concorde-étól. A gépben három különböző működési elvű motorrendszer dolgozik majd. Az első egy hagyományos, ami kerozin helyett tengeri moszatokból és hínárokból nyert bioüzemanyagot használ, ezzel száll fel a gép. Kellő magasságban erről rakétahajtásra vált a repülő, ezzel lépi át a hangsebességet, éri el az utazómagasságot, és a harmadik motor beindításához szükséges, 1600 km/óra körüli sebességet. A gép jóval kisebb lenne elődjeinél, csupán 100 utas szállítására lenne alkalmas.



Drága lesz

A cég szerint az építéshez minden technológia készen áll, csak a gazdasági akadályokat kell leküzdeni. A gép megépítése több milliárd euróba kerülne, és ha sikerülne, akkor a tesztrepülésre csak 2020-ban lenne esély.






Főforrás:
INDEX: http://index.hu/tech/2011/06/20/moszat_es_hinar_hajtja_a_concorde_utodjat/
Egyéb források:
Hírek pont neked: http://hirek.pontneked.hu/h/338418?bemutattak-a-concorde-utodjanak-terveit---foto-video
Hirsite: http://figyel.hu/hr/1183137
a tudomány mai állása: http://holtartunk.blog.hu/2011/06/20/moszat_es_hinar_hajtja_a_concorde_utodat
ITFigyelő: http://itfigyelo.hu/110620-moszat-es-hinar-hajtja-a-concorde-utodat
hírfal.hu: http://kulfold.hirfal.hu/moszat_es_hinar_hajtja_a_concorde_utodat-4123546.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése