inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. június 21., kedd

Vásárlás! Itt vagy ott?


Hol is éri meg a legjobban elektronikus cikkeket vásárolni? Erre a kérdésre ad választ egy minap megjelent cikk az IT cafén. A PayPal felmérése szerint az IPhone-t az Egyesült Államokban már nettó 100.000 forintért is meg lehet venni kártyafüggetlen állapotban. De nem is kellene ennyire messzire menni, mert már az Egyesült Királyságban is megkapható nettó 135.000 forintért, míg itthon nettó 200.000 forintot is elkérhetnek egy ilyen hiper modern kütyüért. Így az ember leszűrheti a tanulságot. Bárki mielőtt arra adja a fejét, hogy beszerezzen egy drága mobilt nézzen körül a nagy ár összehasonlító portálok, és válassza ki a neki legmegfelelőbbet. És az is tudható, hogyha az Unión belül vásárol az ember, akkor vámot nem kell fizetni csak a szállítási költséget.

Internetes vásárlás
Internetes vásárlás: a kényelmes vásárlás, mégis a mai napig igen kevesen használják ki, mert ódzkodunk tőle, pedig a fogyasztókat igen szigorú jogi szabályok védik. Kényelmes azért, mert ki tudjuk nézni magunknak a legjobb terméket, és mégsem töltöttünk el egy egész napot azzal, hogy boltról boltra járunk. Így pénztárcánkat is kíméljük, mert az ár összehasonlító oldalaknak köszönhetően a legjobb áron kínált terméket vehetjük meg, és ami a legjobb nincs sorban állás. De mint mindennek ennek is vannak buktatói ilyen például ha nem valós vagy becsült cégtől rendelünk. De a szállító cégeknek köszönhetően meg is rongálódhat az adott termék, és ilyenkor nem sok mindent tehetünk. Persze buktató még az is, hogy az Persze a vásárlónak meg vannak a jogai. Ilyen például az, hogyha nem tetszik valakinek a kapott áru, akkor nyolc napon belül vissza lehet küldeni, de ennek a posta költéségét a vásárlónak magának kell kifizetnie. Ez azért fontos, mert az interneten vásárolt árukról csak képeket láthat, és azt már mindenki nagyon jól megtanulta, hogy a kép nem mindig a valóságot tükrözi. De, ha ezen is túl vagyunk, akkor nem maradt más csak a fizetés, ami több módon is történhet. Bankkártyával, hitelkártyával, online fizetéssel. Az emberek ettől félnek a legjobban, mert ki tudja, hogy mikor figyelik a vásárlást, és törik fel az adataikat.
Erre csak azt tudom mondani, hogy, aki mer az nyer! Aki együtt tud haladni a korral, és nem teljesen paranoiás az könnyen már otthonról is vásárolhat, viszont ha valaki nem bízik az online dolgokban annak marad a régi jól bevált boltról boltra való járkálás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése