inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. június 21., kedd

Hekkerek háborújától hangos az internet

2011 a hekkerek éve az interneten. A Dailytech összeállítása szerint június közepéig 59 komolyabb biztonsági incidens történt az interneten.


Szegény Sonyt az ág is húzza

Sony botrány: több mint százmillió felhasználó személyes adatait lopták el a cégtől, a hekkervilág rászállt a japánokra. Egy archívum szerint másfél hónap alatt húsz alkalommal törtek be a cég vagy valamelyik leányvállalatának szervereire, közröhej tárgyává téve, és százmilliós költségekbe verve a vállalatot.


A helyzet kezdett elvadulni: naponta érkeznek a hírek újabb hekkelésekről, adatlopásokról, DDOS-támadással megbénított, feltört és szétvandálkodott oldalakról. Az áldozatok között van a CIA oldala, az amerikai szenátusé, egy FBI-cég és egy sor online játék szerverei.


Mitől vadultak meg ennyire a hekkerek mostanában?

A háttérben nem a pénzügyi, gazdasági, katonai indíttatású akciók növekedése áll, hanem a látványhekkelésé, ahol a figyelem és a nagy nyilvánosság elérése a cél.


Az elmúlt hetek hekkerhíreinek két állandó főszereplője, az Anonymous és a Lulz Security egymás szöges ellentéteként képviseli ezt a két vonalat.

Az Anonymous

2003-2004 körül alakult, túlterheléses támadásaikat és klasszikus hekkeléseiket gyakran a szólás- és információszabadság melletti akcióként mutatják be

A Lulzsec

idén májusban hallatott először magáról. A szervezet a pletykák szerint az Anonymousból kiugrott hekkerekből áll, akiknek elegük volt a magasztos ideológiákból, és inkább csak a pusztítás öröméért vandálkodnának a neten.


Nagyobb a füstje, mint a lángja?

Mennyire komoly ez az ügy?

-A Sophos biztonságtechnikai cég vezetője szerint egyáltalán nem az. Paul Ducklin szerint: "technikailag nulla, amit eddig mutattak, a botnetbérléshez, DDOS-támadásokhoz nem kell sok ész, és a kifinomultabbnak tűnő adatlopásaik mögött is a netről szabadon letölthető hibakereső és támadóprogramok állnak csak, nem igazi hekkermágia."


Minden csoda három napig tart

A Lulz vesztét okozhatja az is, hogy a hekkervilágon kívül és belül is túl sok emberel utáltatják meg magukat, vagy az, hogy az emberek egyszerűen megunják őket. Egyelőre nem tudni, hogy valami nagy, látványos leleplezés lesz a dolog vége,de hogy a mostani fordulatszámon pörgő Lulz-őrjöngés már nem tarthat sokáig, az biztos.


Főforrás:










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése